Reviews

Razer Blade 16 review: geen compromissen

Razer Blade 16
© Razer
Voordelen
Microleddisplay met 16:10-beeldverhouding
Toetsenbord
Rekenkracht op overschot
Nadelen
Zware laptop
Aanbevolen prijs: €3975 (omgerekend)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Niemand maakt graag compromissen. Wie naar een krachtige gaminglaptop op zoek is, heeft echter geen andere keuze dan compromissen maken. Of toch?

 Van de meet af aan is eigenlijk duidelijk dat de Razer Blade 16 geen mogelijkheden op tafel laat liggen. De laptop wordt aangedreven door een Intel Core i9-13950HX, een processor van de dertiende generatie en bovenste plank en kan verder geconfigureerd worden met een NVIDIA GeForce RTX 4090 laptop-GPU. Met een mini-leddisplay dat twee verschillende modussen kent biedt de krachtpatser van Razer bovendien knapper beeld dan menig tv-toestel. Zelfs de USB 3.2 Gen 2-poorten zijn voorzien van een nonstandaard groene Razer-kleur om het hele ontwerp wat meer cachet te geven. Om maar te zeggen: bij Razer lijken ze van het concept ‘compromis’ nog niet gehoord te hebben.  

Langs buiten is de Razer Blade 16 dan ook een enorm knap afgewerkte laptop. Daarbij zijn de groene USB-poorten eigenlijk slechts een kanttekening. Het volledige chassis van de laptop wordt met een CNC-machine uit een enkele blok geanodiseerd aluminium vervaardigd. Het resultaat daarvan is een matzwarte cover die bestand is tegen krassen en erg weinig weegt. Gelukkig maar: het toestel weegt namelijk zo’n 2,45 kg – een gewicht waarbij Razer zich niet echt een zwaarder chassis kan permitteren zonder de draagbaarheid op te offeren. Bovendien is het centerpiece op de Blade 16 een groen oplichtend logo waarmee je vast en zeker opvalt en de aandacht van de vele vingerafdrukken, die goed zichtbaar zijn op het laptopdeksel, kunt afwenden. 

Onder het deksel

Doorgaans zit je echter op de andere kant van de laptop te kijken – en ook daar weet Razer indruk te maken. Zelfs als het uitstaat, ziet het scherm van 16 inch er met zijn flinterdunne randen buitengewoon uit. Langs buiten zou je verwachten dat het om een kleiner scherm gaat, maar dankzij de dunne randen kan het scherm van de Blade een maatje groter. Dat is des te indrukwekkender wanneer we de specificaties van het beeldscherm erbij halen: een scherm met een 16:10-verhouding dat twee modussen ondersteunt. Een daarvan leent zich uitstekend voor grafisch werk en videobewerking: een resolutie van 3840 op 2400 pixels met een verversingssnelheid van 120 Hz. Gamers kunnen dan weer het onderste uit de kan halen met een FHD+-resolutie die tot 240 beelden per minuut kan laten zien. Die dubbele modus is wel een snufje: het toestel is ook te krijgen met enkel de UHD-modus. Bovendien gaat het om een mini-leddisplay, met technologie die voortborduurt op de successen van oledschermen en dan ook erg knap kleuren weergeeft dankzij volledige dekking van het sRGB- en DCI-P3-kleurengamma.  

© Razer

Je zou haast vergeten dat zo’n laptop ook een toetsenbord en een trackpad heeft. Ook wat dat betreft schiet Razer tweemaal in de roos. Het trackpad is bijna zo groot als een volledige hand en werkt dan ook zeer aangenaam. Waar je ook naartoe wilt op het scherm: met een enkele beweging geraak je er wel. Het toetsenbord is, volledig in Razer-stijl, voorzien RGB-leds die per toets ingesteld kunnen worden – handig om je macro’s op te visualiseren. Typen vormt geen enkel probleem: wanneer je een toets induwt, is er een duidelijke feedback te voelen. Daardoor krijgt zelfs wie van een mechanisch toetsenbord komt het typen op de laptop snel in de vingers.  

Specificaties  

De Razer Blade 16 is, ongeacht in welke configuratie je het toestel aanschaft, een krachtpatser. Daar zorgt een Intel 13950HX-processor voor, die in alle configuraties terugkomt. De laptop is te krijgen met een RTX 4060 of hoger, waardoor hij ook kan profiteren van de nieuwste ontwikkelingen van NVIDIA-GPU’s zoals DLSS 3.0 of – in het geval van de RTX 4080 en 4090 – dual encoders om de exporttijd van je projecten te verkleinen. Dat pakket wordt afgewerkt met 32 GB aan DDR5-RAM met een kloksnelheid van 5600 MHz. Dat zou, zelfs voor wie erg veel rekenkracht nodig heeft, meer dan genoeg moeten zijn. Is dat het niet? Dan stop je best met naar laptops te kijken: veel krachtiger dan dit zal je ze namelijk niet snel vinden. 

Uitgelicht artikel Nvidia GeForce RTX 4080 Gaming X TRIO Nvidia GeForce RTX 4080 review: gamen in 4K

Geweten is dat Intel-chips van de dertiende generatie en 40-series GPU’s flink heet kunnen worden. Daaraan weet Razer met een speciaal vapor chamber-ontwerp echter het hoofd aan te bieden. Wij slaagden er zelfs tijdens de zwaarste games en benchmarks, wanneer de GPU continu 140 Watt trekt, niet in om de temperatuur tot boven de 80 °C te doen oplopen. Echt stil blijft het toestel daarbij niet, maar wie de laptopspeakers openzet of een koptelefoon gebruikt overstemt het geluid van de ventilatoren zonder enige moeite.  

Prestaties  

Eigenlijk zou het aan de onderdelenlijst al duidelijk moeten zijn: de Razer Blade 16 is een bizar snelle laptop. Wij testten de versie van de laptop met een Nvidia GeForce RTX 4090 voor laptops, de snelste grafische processor die momenteel voor laptops te krijgen is. De prestaties in games was dan ook navenant. Afhankelijk van de game en hoe goed deze geoptimaliseerd is voor 4K-resoluties, is het mogelijk om games in 4K te spelen. In onze testresultaten staan technische snufjes zoals DLSS en Frame Generation enkel aan wanneer ook Ray Tracing gebruikt wordt. Voor DLSS opteerden we steeds voor de “gebalanceerde” instelling.

Interessant zijn vooral de resultaten in 1080p: dankzij innovatieve beeldschermtechnologie is het mogelijk om, na een keer te herstarten, de eigenschappen van het display te veranderen. Zo is het mogelijk om de 4K@120Hz in te wisselen voor 1080p@240Hz. In games, waar de hoogste resoluties nog steeds buitengewoon intensief rekenwerk vereisen, kan zo’n modus het speelcomfort verbeteren. Dat zal echter vooral het geval zijn voor multiplayergames, singleplayertitels kan je ook gewoon op de allerhoogste resolutie spelen.  

Uitgelicht artikel Nvidia GeForce RTX 4080 Gaming X TRIO Nvidia GeForce RTX 4080 review: gamen in 4K

Met zulke cijfers positioneert de RTX 4090 voor laptops zich echter niet pal naast de RTX 4090 voor desktops. Zoals steeds loopt, vooral dankzij plaats- en energiebesparingen, de prestatie bij de laptops een beetje achter op die van desktops. Op zich is dat niet verwonderlijk: een RTX 4090, laat staan een 4080 of 4070 Ti, krijg je niet zomaar in je rugzak. Met de Razer Blade 16, die toevallig net tussen die laatste twee kaarten scoort, is dat wel het geval. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat de laptop-GPU niet naar behoren presteert. De Razer Blade 16 zet prestaties neer die je van een laptop eigenlijk niet zou verwachten.  

Batterij 

Gaminglaptops en batterijen hebben doorgaans geen al te beste relatie met elkaar. Qua rekenkracht brengt de Razer Blade 16 een serieuze vernieuwing, maar voor de batterij lijkt dat niet het geval te zijn. Dat lijkt zo, maar in feite zit de laptop vol softwaretoepassingen die het onderste uit de 95,2 wattuur Li-Ion-kan helpen halen. Vanaf je de laptop uit de stekker haalt, activeert de voorgeïnstalleerde Razer-software een batterijbesparingsmodus. Langs de kant van NVIDIA zitten er ook allerlei technische snufjes, zoals Battery Boost 2.0 en Dynamic Boost, in de stuurprogramma’s verwerkt. NVIDIA Optimus zorgt er dan weer voor dat er geschakeld kan worden tussen de interne en discrete GPU wanneer dat nodig is. Allerlei manieren waarop de fabrikanten het energieverbruik van hun onderdelen wat binnen de perken proberen te houden, al halen ze in veel gevallen wel de responstijd van de laptop naar beneden. 

Tel daarbij alle batterijbesparinsmodussen die in Windows ingebouwd zitten en een heleboel maatregelen die je zelf kan nemen: de schermhelderheid verlagen, de displaymodus wijzigen, de toetsenbordverlichting uitzetten… Dan nog blijft de Razer Blade 16 na viereneenhalf uurtje Disney+ kijken en scrollen toch steken. Wie de beste prestaties wilt tijdens het gamen of exporteren moet de laptop wel in het stopcontact laten zitten: anders verlies je een deel van de rekenkracht aan de besparingsmodussen.  

Conclusie 

De Razer Blade 16 is een laptop die het verdient om in superlatieven beschreven te worden, alleen al omwille van de bouwkwaliteit. Dat daarbij prestaties horen die aan die van een high-end desktop kunnen tippen is ook bijzonder mooi meegenomen. Zoals gezegd: het lijkt er niet op dat Razer compromissen heeft gemaakt bij het bouwen van deze laptop. Wie dit toestel aanschaft zal dat thuis misschien wel moeten doen: het topmodel dat wij testten, met een RTX 4090 ingebouwd, komt met een prijskaartje $4,299.99. Wie tevreden is met een enkelvoudige schermmodus, RTX 4060 als GPU, 1TB geheugen en de helft RAM-geheugen minder, betaalt $2,699.99 – de CPU blijft wel voor alle modellen hetzelfde. Dat is veel geld.  

Wie vandaag de dag de allersterkste componenten wil, heeft echter geen andere keuze: vooral de prijzen voor GPU’s swingen echt de pan uit. Tel daarbij een prachtig en ongelooflijk vloeiend minileddisplay, een goede trackpad en een aangenaam toetsenbord bij op: wie misschien wel de allerbeste laptop van het moment zoekt, weet waar die te vinden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business