Nieuws

Hoofdwetenschapper Ilya Sutskever verlaat OpenAI

OpenAI
© TY Lim / Shutterstock.com
OpenAI ziet Ilya Sutskever, Chief Scientist, vertrekken. Het vertrek lijkt amicaal, al is het niet zeker wat de oorzaak is.

Ilya Sutskever, een van de grondleggers van OpenAI en hoofdwetenschapper bij het bedrijf, neemt afstand van zijn functie. Sutskever maakt die beslissing bekend daags na de lancering van ChatGPT-4o, het meest geavanceerde model van het bedrijf tot nu toe.

Het vertrek van Sutskever lijkt in goede verstandhouding te verlopen. Op X prijst Sutskever het werk van Sam Altman, Greg Brockman en Mira Murati voor het uitbouwen van OpenAI als een leider op vlak van artificiële intelligentie. De voormalige Chief Scientist staat zijn positie af aan Jakub Pachoki, die momenteel Director of Research is. Sutskever stelt dat hij vertrouwen heeft in dat team om een veilige en verantwoorde vorm van generatieve AI te bouwen.

Couppoging

Een half jaar geleden klonk het echter anders. Aan het eind van 2023 werd CEO Sam Altman kort aan de deur gezet. Daarin speelde de Chief Scientist een belangrijke rol: het was hij die de Altman op de hoogte stelde van zijn ontslag en op die manier een coup door de raad van bestuur mogelijk maakte. Wat er precies aan de basis van dat voorval lag, is niet geweten, al liet Sutskever wel snel spijt blijken. Op X schreef de hoofdwetenschapper dan ook dat hij “spijt had van zijn medewerking in de plannen van de raad van bestuur”. Hij voegt eraan toe dat hij nooit iets zou doen om het bedrijf te schaden, en dat hij “alles zal doen om het bedrijf opnieuw samen te brengen”.

Of dat voorval mee de oorzaak is voor het vertrek van Sutskever, valt moeilijk te bepalen. In december vertelden OpenAI-werknemers aan Business Insider nog dat de medeoprichter als het ware werd uitgesloten in het bedrijf na de couppoging.

Wat de verdere plannen van Sutskever zijn, is niet geweten. Eerder werkte de man al bij Meta, toen het bedrijf nog gewoon Facebook heette. Als een van de grondleggers van de zogenoemde deep-learningrevolutie is Sutskever een van de grondleggers van hedendaagse AI. De kans is dus groot dat hij bij een andere AI-ontwikkelaar terecht komt. Uitsluitsel daarover zou Sutskever de komende tijd zelf brengen.

Uitgelicht artikel ChatGPT Vijf dagen en twee CEO’s later: Altman opnieuw naar OpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business