Nieuws

Vijf dagen en twee CEO’s later: Altman opnieuw naar OpenAI

ChatGPT
© iStock / Robert Way
Vijf dagen en twee CEO’s later: bij OpenAI werd vandaag beslist dat Sam Altman zijn job als CEO weer mag oppikken. De AI-topman werd eind vorige week ontslagen door de raad van bestuur van het AI-bedrijf.

Bij OpenAI, het bedrijf achter de succesvolle GPT-technologie, werd dit weekend een heuze stoelendans gehouden. Vrijdag besloot de raad van bestuur om CEO Sam Altman te ontslaan. Als vervanging duidde de raad Mira Murati aan, die al sinds 2018 meedraait als Chief Technology Officer in het bedrijf. Lang bleef die interim-CEO echter niet aan: datzelde weekend nog zou Emmet Shear, voormalig eigenaar van Twitch, de sleutels voor het grootste kantoor al krijgen.

Onveilige AI

Waarom de raad van bestuur ervoor koos om Sam Altman te ontslaan, daar werd niet over gecommuniceerd. In ieder geval lijkt het ontslag wel verband te houden met het eigenaardige karakter van OpenAI en diens raad van bestuur. Het bedrijf begon namelijk als een nonprofitorganisatie die de ontwikkeling van AI mogelijk moest maken. Later werd hier een for-profittak aan toegevoegd, die Sam Altman mocht aanvoeren en waar ook producten als ChatGPT uit voortkwamen. De raad van bestuur stamt echter nog uit de nonprofittijd van het bedrijf. Met andere woorden: de raad kijkt niet naar de inkomsten en uitgaven van OpenAI, maar wel of AI op een verantwoordelijke en veilige manier ontwikkeld wordt.

Net daar zou het schoentje knellen. Ilya Sutskever, AI-onderzoeker en lid van de raad, zou zorgen geuit hebben over de manier waarop ChatGPT ontwikkeld werd. Die zorgen zou de raad hebben aangegrepen om Altman af te zetten. Sutskever zelf getuigt op X dat hij “spijt heeft van zijn aandeel in de beslissingen van de raad”. Dat er een AI-kritisch kantje aan het ontslag van Altman zit, is inmiddels wel duidelijk. Ook Emmet Shear is een AI-doemdenker, die gelooft dat AI inherent gevaarlijk is.

Altman keert terug

Uiteindelijk is het toch niet de baas van het gamestreamingbedrijf die het roer bij OpenAI overneemt, maar toch Sam Altman zelf. Dat hoofdinvesteerder Microsoft niet blij was met de beslissing om Altman af te zetten, werd afgelopen weekend snel duidelijk. Altman kon al vrij snel laten weten dat hij bij Microsoft zou kunnen beginnen om daar een AI-team te leiden.

Uitgelicht artikel openai Microsoft wil (opnieuw) investeren in OpenAI

Zo’n vaart loopt het echter niet: we tekenen vijf dagen later en Sam Altman mag alweer terug aankomen als CEO van OpenAI. Daarin wordt hij gesteund door Microsoft-CEO Satya Nadella en tal van werknemers die anders met hun ontslag dreigden als Altman niet terugkwam. Toch lijkt de vertrouwensbreuk binnen het bedrijf te groot: de herintroductie van Altman gaat gepaard met de introductie van een nieuwe raad van bestuur. Daarin zetelen momenteel Brey Taylor als voorzitter, Larry Summers en Adam D’Angelo. De exacte details en samenstelling wordt op dit moment uitgetekend.

Ook voormalig voorzitter en medeoprichter Greg Brockman, die na het ontslag van Altman was opgestapt, keert terug naar het AI-bedrijf. De organisatie zal dus iets of wat hertekend worden, maar de belangrijke sleutelfiguren zitten al wel weer op hun plek.

AltmanbusinessChatGPTmicrosoftMIra MuratiOpenAIsam altman

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals