Nieuws

Microsoft wil (opnieuw) investeren in OpenAI 

openai
© OpenAI
Microsoft is van plan om 10 miljard dollar te investeren in OpenAI. Dat is de start-up rond de populaire artificiële-intelligentie-tool ChatGPT.

Het investeringsplan is een onderdeel van een fondsenwerving waar ook andere investeerders aan meedoen. De waardering van OpenAI komt zo op een straffe 29 miljard dollar te liggen. Dat meldt Semafor in een rapport. Het is niet duidelijk of de deal al is afgerond, maar uit documenten die naar kandidaat-investeerders werden, zou blijken dat het de bedoeling was om de deal tegen het einde van 2022 af te ronden. 

Met de investering krijgt Microsoft recht op 75 procent van de winst die OpenAI maakt, totdat Microsoft zijn investering terugverdiend heeft. Daarna zou de softwaregigant 49 procent van OpenAI in handen hebben. 

OpenAI en ChatGPT 

De laatste weken eiste ChatGPT de aandacht op. Die tool kan natuurlijke taal verwerken en tekst genereren alsof een mens die geschreven heeft. Het AI-model is een variant op de GPT-3-familie van taalmodellen. Die werd al gebruikt voor allerlei taken, van het ontwikkelen van code, tot het schrijven van essays. 

Waarom Microsoft zo zwaar investeert in de tool van OpenAI? De technologie kan hen helpen om het monopolie van Google als zoekmachine te doorbreken. Bing had in 2022 een marktaandeel van net geen 9 procent. Microsoft hoopt zich terug in de race te knokken door geavanceerde zoekfuncties toe te voegen. 

In december van vorig jaar schreef Morgan Stanley-analist Brian Nowak dat taalmodellen marktaandeel zouden helpen afsnoepen en “Googles positie als toegangspoort tot het internet zouden kunnen verstoren”. 

OpenAI werd in 2015 opgericht door ondernemer Sam Altman. ChatGPT verscheen eind november. Ondanks het enthousiasme over het potentieel van de tool drogen de inkomsten bij OpenAI stilaan op, door de overweldigende druk op de servers. ChatGPT telde vijf dagen na zijn release al 1 miljoen gebruikers.

microsoftOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals