Reviews

Review: Een maand met Telenet Tadaam

Tadaam
Voordelen
overal in België WiFi
snelle installatie
flexibel
Nadelen
afhankelijk van 4G
Aanbevolen prijs: €40
Waar te koop?
Totaalscore 9
En toen was er Tadaam! Een nieuwe ‘spin-in’ van Telenet die WiFi in huis brengt via een 4G-verbinding. Wij gingen er een maand mee aan de slag en dit zijn onze bevindingen.

En toen was er Tadaam! Een nieuwe ‘spin-in’ van Telenet die WiFi in huis brengt via een 4G-verbinding. Wij gingen er een maand mee aan de slag en hier lees je onze ervaring met de nieuwe manier van tv-kijken. In september 2019 lanceerde Telenet in alle stilte zijn allernieuwste formule: Tadaam. Internet en televisie zonder een kabel. Dat is cool, dachten we, dus moesten we het getest hebben. De kans is redelijk groot dat je nog niet echt veel over Tadaam hebt gehoord. Daar willen wij verandering in brengen. De reden dat Telenet hier – vooral in het begin – nogal geheimzinnig over deed is tot nu toe onbekend. Het gaat hier natuurlijk om een soort pilootproject en daar wil je natuurlijk niet te veel Tadaam rond creëren. Hah!

Tadaam aan je deur

Tadaam bestellen is super eenvoudig. Alsof je een hoesje koopt via Coolblue. Het enige waarover je je brein zal moeten ‘kraken’ is de formule waar je voor gaat. Je kan kiezen tussen twee formules: Tadaam Standard en Tadaam Premium. Er zijn twee grote verschillen tussen beide pakketten. Voor Standard betaal je 40 euro/maand, surf je aan 30Mbps en kan je op 1 toestel tegelijk streamen. Voor Premium betaal je 50 euro per maand, surf je aan 50Mbps en kan je op 3 toestellen tegelijkertijd streamen. Voor beide pakketten krijg je ongelimiteerde data, en dat zonder sterretje. Echt ongelimiteerd dus.

Het leuke aan Tadaam is dat je het zeer flexibel kan opzeggen of weer activeren. Ben je er een maand tussenuit en wil je die onnodige kost niet betalen? Dan kan je via het dashboard op de website je abonnement op non-actief zetten. Wie vervolgens voor 22u ‘s avonds de bestelling plaatst heeft Tadaam min of meer 24 uur later al in huis. En het wordt nog beter. Je hoeft geen afspraak te maken voor een technieker. De modem komt mee in de doos, je steekt de modem in de stekker en klaar is Kees. Letterlijk plug & play.

Telenet Tadaam
Tadaam houdt het simpel met twee formules.

Combinatie

Tadaam biedt letterlijk het beste van twee werelden. Een mobiel WiFi-punt, onbeperkt surfen, streamen, Netflixen én tv-kijken. Via de mobiele applicatie van Tadaam voor iOS, Android en zelfs Apple TV kan je eenvoudig kiezen tussen meer dan 30 grote televisiezenders. Alle VRT-zenders, CAZ, Franstalige zenders, MTV en Discovery Channel zijn beschikbaar via Tadaam.

De mobiele applicatie is een beetje vergelijkbaar met de Telenet Yelo-app. Je ontdekt hier leuke films, series en programma’s die binnenkort op tv verschijnen. Je kan ook programma’s volgen, die verschijnen dan automatisch in het tabje ‘mijn TV’. Weet je niet goed wat er op tv is vanavond? Tik dan op het tabje ‘TV-gids’. Hier krijg je een duidelijk overzicht van de programmatie die op dat moment te zien is. Wil je bijvoorbeeld weten welke film je ‘s avonds op CAZ kan bekijken? Tik dan op de zender en je krijgt per dag het aanbod te zien.

Televisiekijken is dus geen probleem. En het leuke is dat je zowel via je mobiel apparaat als op je tv-toestel kan kijken. Via Chromecast of AppleTV kan je in één oogopslag Tadaam opzetten op een groter scherm een meegenieten van de leuke content. Voor AppleTV is ook een aparte applicatie voorzien die je kan installeren. Zo heb je in principe je smartphone niet meer nodig en kan je Tadaam rechtstreeks initialiseren vanop je AppleTV settopbox. En al die dingen werken over heel België. Ga je een weekendje naar zee of de Ardennen? Neem je Tadaam gewoon mee zodat je Netflix niet hoeft achter te laten. 

Telenet Tadaam

Update: Wie zich vandaag aansluit bij Tadaam krijgt daar gratis een, op Android gebaseerde, TV-box bij. Vanaf deze kleine settopbox heb je toegang tot een native Tadaam-app, maar ook YouTube, Google Assistant en de Google Play Store. Ondanks het feit dat heel wat klanten al beschikken over een mediaspeler of smart-TV, of TADAAM-TV voornamelijk bekijken op smartphones of tablets, is het aanbieden van een eigen box waarin  de Tadaam-app al aanwezig is en automatisch start een groot pluspunt voor een volwaardige plug & play TV-ervaring zoals je van een TV product mag verwachten. Helaas krijgen bestaande klanten de tv-box niet omdat ze bij hun aankoop al een voucher kregen voor Apple TV of de Xiaomi Mi Box S.

Telenet Tadaam
Weg met de kabel en langdurige installaties.

Mijn ervaring

Goed, je weet nu wat Tadaam allemaal te bieden heeft en hoe het werkt. Ik gebruik de mobiele krachtpatser nu iets meer dan een maand en ben echt wel tevreden. In mijn Premiumpakket zit 50Mbps en die snelheid wordt meestal vlot behaald, vooral op de redactie in Turnhout en in mijn ouderlijk huis. Toch moet ik deze snelheid even nuanceren. In mijn eigen huis ligt de snelheid een stuk lager (tot wel 12Mbps soms). Vooraleer je aan de slag gaat met Tadaam is het noodzakelijk dat je test of het netwerk stabiel genoeg is voor de locatie waar je woont. Bij nieuwe gebouwen kan een 4G-verbinding namelijk heel wat zwakker zijn door het gebruik van bepaalde materialen. En daar had het support-team van Tadaam mij ook op gewezen. Ik wist dus perfect welke snelheden ik zou behalen en vindt de transparantie die hier vanuit het team werd gebracht heel goed en eerlijk.

Toen ik begon met de 4G-modem was ik laaiend enthousiast. En dat ben ik na meer dan een maand nog steeds. In het begin wilde ik zelfs mijn vast WiFi- en tv-abonnement bij Orange stopzetten. Toch zijn er een aantal factoren waardoor ik die stap niet gezet heb. Hier speelt natuurlijk de snelheid van de verbinding mee en wie op een gunstige locatie woont raad ik aan om de overstap wel te maken.

Iets voor jou?

Het is minstens het proberen waard. Zoals hierboven vermeld raad ik je sterk aan om Tadaam uit te proberen als je op een locatie woont waar een 4G-verbinding snel en stabiel is. Je zal vanaf dan een stuk minder betalen en veel meer flexibiliteit hebben. Geen beperkingen meer met internetcapaciteit en een verbinding die voor de meesten sterk genoeg is om alles te dragen. Ga je drie maanden op reis? Zet Tadaam dan tijdelijk stop en bespaar je heel wat kosten. Je zal het misschien al door hebben maar ik ben persoonlijk echt verkocht. Het concept is goed en zal door de jaren heen ongetwijfeld alleen maar beter worden. Er zit dus nog heel wat potentieel in Tadaam en met de komst van 5G geloof ik dat systemen zoals deze betrouwbaarder zullen zijn dan een vaste WiFi langs de kabel. Probeer het en laat ons weten wat je ervaring is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business