Nieuws

Europese Commissie wil meer info over Microsofts AI

Copilot upgrade 2024
© Microsoft
Microsoft moest de Europese Commissie informatie verschaffen over het AI-systeem, maar deed dat niet voldoende.

De Europese Unie waarschuwt Microsoft omdat het bedrijf niet voldoende informatie deelt over hun AI-systemen. Microsoft biedt Copilot namelijk aan in Bing. Hoewel die zoekmachine niet onder de Europese Digital Markets Act valt, is de Digital Services Act er wel op van toepassing.

Digital Services Act

Dat brengt Microsoft in een lastig parket. Als onderdeel van de DSA moest het bedrijf namelijk een uitgebreide risico-analyse aan de EU bezorgen. Microsoft weet al sinds maart dat de Europese Commissie dat verslag verwacht, maar leverde het niet af. Het bedrijf krijgt nog tien dagen de tijd om alles op orde te krijgen, en moet dus op 27 maart verslag kunnen brengen.

Doet Microsoft dat niet? Dan kan dat flink beboet worden, met bedragen die oplopen tot 5% van de jaarlijkse wereldwijde omzet. In het geval dat Microsoft een onvolledig verslag indient, moet het alsnog een boete betalen. Die ligt dan wel een pak lager, met bedragen tot 1% van de wereldwijde jaaromzet.

Bing wordt onder de DSA-wetten aangeduid als een ‘Very Large Online Search Engine’ of VLOSE. Dat houdt vooral in dat het platform aan strengere regels moet beantwoorden dan andere zoekmachines, die deze status niet heeft. Het gaat de Europese Commissie voornamelijk om de generatieve AI-functies die in Bing verwerkt zitten, zoals Copilot en Image Creator. De Commissie maakt zich zorgen over de veiligheid en transparantie van die AI-tools.

Volgens de Europese Commissie zouden die AI-tools het publieke discours en dus ook de verkiezingen in een bepaalde richting kunnen sturen. Dat zou kunnen gebeuren door deepfakes, maar ook door de “geautomatiseerde manipulatie van diensten”. De Commissie wil in eerste instantie vooral horen hoe Microsoft deze risico’s zelf inschat en hoe het die probeert te mitigeren.

De informatievraag is geen beschuldiging, maar een manier om zeker te zijn dat Microsoft alles op orde heeft. Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de informatie die Microsoft aflevert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business