Reviews

Netgear Orbi 763S review: extreem stabiele meshwifi met handige app

© Netgear
Voordelen
Extreem stabiel internet
Gebruiksvriendelijke app
Uitstekende dekking
Nadelen
Nog enkele kreuken in Netgear Armor
Optionele abonnementen zijn eerder duur
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?

NETGEAR Système Mesh WiFi 6 AX5400 Tri Band Orbi (RBK762S), Pack de 2, jusqu'à 5.4 Gbit/s, Couverture de 350m², Murs épais, Compatible toutes générations de Box, Armor Offert Pendant 1 an

Last Amazon price update was: 17 mei 2024 22:26 22:26
Totaalscore 9
Met meshwifi zorg je ervoor dat je overal in huis dekking hebt, zonder dat je telefoon van access point verspringt. Daarbovenop is de Orbi 763S ook nog eens snel.

Er zijn heel wat redenen om een nieuwe router in huis te halen: het bereik is niet groot genoeg, waardoor je misschien graag investeert in een extra acces point of zelfs volledige meshkit. Misschien is het draadloze internet niet snel genoeg, waardoor je op zoek gaat naar een router die wat snellere verbindingen aankan. Of misschien wil je wel meer controle over je thuisnetwerk, met een handige app in plaats van een verouderde webinterface? Op al die punten weet Netgear flink in te zetten met de Orbi-reeks. Met de Orbi 763S biedt het bedrijf een uitstekende ‘meshwifi’-kit, die ervoor zorgt dat wifi geen ergernis meer is.

Specificaties

De Orbi 763S is niet alleen een router, maar een volledige meshkit met 2 extra satellieten. De AX5400-router biedt ondersteuning voor WiFi 6, waardoor je nieuwste apparaten kunnen profiteren van snellere verbindingen. Dat is bij de router die je van je ISP krijgt anders: die ondersteunt meestal maar tot WiFi 5, waardoor de draadloze doorvoersnelheid een pak lager ligt. Dat is ook meteen een van de redenen dat de Orbi RBK763-kit een maximale streamingsnelheid van 5,4 Gbps kan voorleggen. Zo’n snelheid haal je natuurlijk niet met één apparaat: Netgear heeft het over Netflix of Disney+ kijken op meerdere toestellen tegelijkertijd. Dat kan makkelijk draadloos: de Orbi RBK763 is namelijk een driebandsrouter. Dat houdt in dat de router een extra 5GHz-band heeft om informatie over te versturen. Die gebruiken de routers en satellieten om met elkaar te communiceren, terwijl er voor jou nog twee banden overblijven.

De router en satellieten zien er heel wat gelikter uit dan je van je ISP gewoon bent. © Netgear

Verder biedt de router opzichzelf tot 175 m2 dekking. Met de twee satellieten die mee in het pakket zitten, kan je de zone vergroten tot 525 m2, al zal veel afhankelijk zijn van de vorm van je huis. Op het netwerk kunnen tot 67 apparaten tegelijkertijd actief zijn, wat voldoende moet zijn voor de meeste slimme huizen. Interessant is verder dat de routers en satellieten beschikken over beamformingtechnologie. Daarmee zijn de apparaten in staat om het wifisignaal gericht uit te zenden, om zo communicatie iets vlotter te maken.

Installatie

Het installeren van je Orbi-router hoort een fluitje van een cent te zijn. Hier is het wel belangrijk om te weten hoe je thuisnetwerk er precies uitziet. Wie een fiberaansluiting heeft, zal de router van de ISP namelijk volledig kunnen vervangen, terwijl je die in andere gevallen in brugmodus moet zetten. Instellen in brugmodus is inderdaad erg eenvoudig  en gebeurt eigenlijk volledig automatisch. Eenmaal je ISP-router in brugmodus staat, hoef je slechts de instructies in de Orbi-app te volgen. Meer dan een ethernetkabel inpluggen, zal je hiervoor niet echt moeten doen.

Wij lieten de router echter ook de modemfunctionaliteit overnemen, zodat onze ISP-router niet nodeloos stroom bleef verbruiken. Hier botsten we op iets meer uitdaging: er was één instelling die de Orbi-router niet automatisch had overgenomen, waardoor het internet niet werkte. Toen we die instelling probeerden aan te passen in de routerinstellingen, bleef Orbi ons echter naar de app doorverwijzen. Pas na een vijfde keer proberen kregen we de webinterface geopend, en konden we de instelling handmatig juist zetten.

Satelliet instellen

Eenmaal je de router hebt ingesteld, loopt het van een leien dakje om de satellieten in te stellen. Ook daarvoor dien je gebruik te maken van de app, die je tijdens het proces begeleidt. Nadat je je hebt laten vertellen wanneer je op welk knopje moet duwen, zal de satelliet vanzelf beginnen werken. Je zal die echter niet in de instellingen zien verschijnen als router om verbinding mee te maken: je telefoon zal automatisch verbinding maken met de satelliet of router, afhankelijk van welke de snelste verbinding weet te bieden.

© Netgear

Indien je de satellieten slim plaatst, kan je daar enorm veel voordeel mee doen. Voor een klein appartement kan één satelliet al voldoende zijn om volledige dekking te garanderen, zelfs op het balkon. Achteraan de satelliet zitten bovendien twee Gigabit-ethernetpoorten, waardoor je een nabije desktopcomputer er bedraad op kan aansluiten. Op de router zitten trouwens 3 Gigabit-ethernetpoorten en een Gigabit-WAN-poort – wat dan ook meteen de maximale snelheid is die je over alle apparaten heen mag verwachten.

Snelheid

De belangrijkste vraag is natuurlijk of deze wifi snel is. Het antwoord op die vraag is echter niet zo snel geformuleerd. Om te beginnen hangt heel wat af van je persoonlijke situatie: als je internetabonnement maar snelheden van 100 Mbps garandeert, zal een nieuwe router dat niet sneller laten gaan. Ten tweede hangt ook heel wat af van het apparaat dat met het internet moet verbinden, en de plaatsing ervan. Zo is het geen goed idee om té dicht bij de router of satelliet te zitten: ook daar kan een verbinding namelijk last van hebben.

Hoe hoog of laag je wifisnelheid ook is: wij merkten vooral dat de Orbi RBK763 een bijzonder stabiele verbinding wist te maken. Zo moest de smart-tv nooit meer bufferen, en begon video in 4K meteen te spelen. De ‘link rate’ volgens de Orbi-app: 390 Mbps. Daarmee geeft het de maximale doorvoersnelheid aan, al zal je daar alleen iets van merken als je internetabonnement dat toelaat. Ondergetekende heeft geen supersnel fiberinternet, maar dat is voor thuisgebruik ook niet echt noodzakelijk. Op onze begrensde verbinding weet de Orbi RBK763 continu de grens op te zoeken, en dat is echt wel uitstekend. Voor verbindingen binnenshuis, levert die verhoogde link rate altijd voordeel op. Zo kan je sneller streamen via Plex, of documenten doorsluizen naar je NAS.

Extra functies

Het is 2024, en dat wil natuurlijk zeggen dat deze Orbi-router en -satelliet, zoals alle andere technologieproducten, ook een app hebben. Die biedt je zicht op de meest essentiële netwerkzaken, zoals welke apparaten allemaal geconnecteerd zijn. Bovendien kan je ook een netwerkkaart aanvragen, die je de lay-out van je netwerk laat bekijken. Via de app kan je ook makkelijk het wifiwachtwoord delen via een QR-code, of gewoon een gastnetwerk inschakelen.

Beveiliging

Dat zijn zeker niet de enige functies die Netgear met deze router biedt. Met het Netgear Armor-abonnement kan je bovendien extra en in real time beveiliging krijgen. Bij de routerkit, die toch ook al serieus aan de prijs is, zit een jaar lang bescherming ter waarde van 99 euro – een bedrag dat je na een jaar zelf zal moeten ophoesten. Of het dat waard is? Mits Netgear er een aantal kreuken uithaalt misschien wel. Hier haalt de software onze veiligheidsscore naar beneden omdat de veiligheidsmeldingen uit zouden staan, al stuurt de app die ondertussen wel gewoon. De meldingen zelf? Die zijn het in ieder geval wel waard: de app laat je meteen iets weten als die cyberdreigingen onderschept, waardoor je met een gerust hart kan surfen. Je hebt misschien al beveiliging op je pc staan, maar Armor beveiligt meteen al je geconnecteerde apparaten. Zeker in grote gezinnen is het handig om alles op één centrale plek te hebben staan.

Kinderslot

Daarnaast biedt Orbi een aantal functies voor wie kinderen heeft. Daarmee kan je heel makkelijk het internet van een van je kinderen uitzetten, meteen op alle apparaten tegelijkertijd. Alleen: daar blijft het wel bij als je niet bijbetaalt. Voor 7,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar kan je echter op creatievere wijze je kinderen internettoegang ontzeggen. Indien je dat abonnement hebt, kan dat site per site en app per app. Je kan ook limieten instellen en bepalen hoe lang je kind mag internetten – de app biedt zelfs een sectie met “beloningen”, waarmee je meer tijd kan toekennen. Of dat de prijs waard is, hangt er vooral van af hoe in jouw huishouden met technologie wordt omgegaan en hoe je kinderen internet gebruiken.

Conclusie

Op vlak van internet kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat de Orbi 763S een puike router is, die een waardige vervanger is voor de router van je ISP. Zoals eerder gezegd zal je snelheidswinst voor een groot deel afhankelijk zijn van je internetabonnement en de apparaten die je in huis hebt. Maar: zelfs als je geen snelheidswinst maakt, zorgt het Orbi-setje ervoor dat je over het hele huis een goede dekking hebt. Aangezien de router zich voor het grootste deel zelf instelt, heb je ook niet echt kennis van zaken nodig om alles werkend te krijgen. Hier en daar is er wel nog ruimte voor verbetering: hier nam de router niet alle instellingen automatisch over, waardoor we zelf nog even in de instellingen moesten rondneuzen. Daar geraken kan een hele klus zijn.

Verder bieden de beschikbare abonnementen een toegevoegde waarde voor wie dat nodig acht. Of je bij wilt betalen voor ouderlijke controle, zal afhangen van hoe jij je kinderen opvoedt. Hetzelfde geldt voor de bescherming met Netgear Armor: of je die wilt, zal afhangen van hoe goed je geconnecteerde apparaten al beveiligd zijn. Er zijn nog wat plooien glad te strijken, maar ondanks dat feit blijft het een welgekomen toevoeging. Op die manier weet deze Netgear-router meer te bieden dan alleen piekfijn internet – en eigenlijk alleen daarom verdient hij een hoog cijfer.

€369,99
499,99
Op voorraad
4 new from €369,99
as of 17 mei 2024 22:26 22:26
€499,99
Op voorraad
5 new from €499,99
as of 17 mei 2024 22:26 22:26

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business