Nieuws

OpenAI kopieerde stem van Scarlett Johansson niet opzettelijk

GPT-4o chatgpt
© OpenAI
ChatGPT kan spreken, maar één van de stemmen doet zeer sterk aan Scarlett Johansson denken. Dat gebeurde niet met opzet, blijkt nu.

Scarlett Johansson, onder andere gekend omwille van haar rol als Black Widow in Disneys Marvel-filmreeks, ligt in de clinch met OpenAI. Het bedrijf bracht namelijk een versie van ChatGPT uit die kon spreken. Eén van de stemmen van de chatbot lijkt sterk op die van Johansson, ook al wilde die haar stem er niet aan uitlenen.

Johansson is vooral geschrokken dat de stem van ‘Sky’, zoals de ChatGPT-versie die naar haar klinkt heet, zo sterk op die van haar lijkt. Vrienden en familie dachten aanvankelijk dat het om de actrice ging, maar dat blijkt niet het geval te zijn. In plaats daarvan wordt het chatsysteem ingesproken door een vrouw met een gelijkende stem. Ook dat kon volgens Scarlett Johansson, die meteen uithaalde in de media, niet door de beugel. De stem van Johansson konden ze niet krijgen, dus zijn ze bij OpenAI opzettelijk naar een haast identieke stem op zoek gegaan, zo leek het wel.

Omgekeerde volgorde

Daar blijkt uiteindelijk toch niets van waar te zijn. Documenten die The Washington Post kon inkijken, tonen aan dat de volgorde van zaken eigenlijk omgekeerd ligt. Sam Altman, de CEO van OpenAI, heeft Scarlett Johansson wel degelijk gecontacteerd om het chatsysteem in te spreken. Alleen: toen die weigerde, is het bedrijf niet op zoek gegaan naar een andere stemactrice. Die had het namelijk al! Het lijkt er zelfs op dat de stemactrice al enkele maanden aan het werk was voor Altman en Johansson contact met haar hadden.

Bovendien ging het AI-bedrijf niet opzettelijk op zoek naar iemand met een stem zoals Johansson, of blijkt dat toch niet uit de documenten. De stem van de actrice moest vooral “warm, aansprekend en charismatisch” zijn, volgens de gelekte documenten. Anders gezegd: Altman ging dus niet op zoek naar een haast identieke “vervanging” voor Johansson. Toch zou de actrice een eventuele rechtszaak wel nog kunnen winnen.

De stem van Johansson kan namelijk gezien worden als herkenbaar. Wanneer de herkenbare stem van zo’n beroemdheid nagebootst wordt, kan die daarvoor naar de rechtbank stappen. Bette Middler en Tom Waits, twee Amerikaanse muzikanten, wonnen in het verleden al soortgelijke zaken. Een zekere zaak zou het echter niet zijn. Johansson stapte voorlopig nog niet naar de rechtbank.

Uitgelicht artikel Scarlett Johansson Scarlett Johansson boos op OpenAI omwille van ChatGPT-stem
aiChatGPTGPT-4oOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen