Nieuws

Scarlett Johansson boos op OpenAI omwille van ChatGPT-stem

Scarlett Johansson
© Andrea Raffin / shutterstock.com
De nieuwste versie van ChatGPT kan ook spreken met verschillende stemmen. Eén stem lijkt sterk op die van actrice Scarlett Johansson, en die is er niet blij mee.

Het zit er bovenarms op tussen OpenAI en actrice Scarlett Johansson. Het AI-bedrijf zou de actrice benaderd hebben om de spraakgestuurde versie van ChatGPT in te spreken, maar kon geen overeenkomst sluiten. Johansson gaf haar stem dus niet aan de nieuwe chatbot, maar klaagt nu toch, omdat de stem verdacht veel op de hare lijkt.

De stem van ‘Sky’

Aan NPR vertelt Scarlett Johansson, vooral gekend als Black Widow uit de Marvel-films, dat ze in september benaderd werd door Sam Altman. Die zou haar stem willen gebruiken voor de nieuwste versie van ChatGPT, een versie van de chatbot die tegen gebruikers kan spreken. Volgens de OpenAI-CEO zou de stem van Johansson “een brug kunnen slaan tussen technologiebedrijven en creatievelingen”, waardoor gebruikers zich comfortabeler moeten voelen bij de technologie. Uiteindelijk sloeg Johansson het aanbod om ChatGPT in te spreken af.

Daarmee was het dan ook einde verhaal, tot OpenAI vorige week GPT-4o liet zien: met dat taalmodel kan de chatbot ook spreken. Sky, een versie van de chatbot met een vrouwelijke stem, klinkt een beetje zoals Johansson zelf. Uiteindelijk werd de stem ingesproken door een andere stemactrice, van wie OpenAI de identiteit niet prijsgeeft. Vanuit het bedrijf laten ze wel weten dat “de stem van Sky niet die van Scarlett Johansson is, en het nooit de bedoeling was die op haar stem te doen lijken”.

‘Her’

Johansson zelf meldt dat ze “geschokt, kwaad en vol ongeloof zit” over hoe de hele situatie gelopen is. Zelf zegt ze nog dat vrienden, familie en het algemene publiek de stem van Sky niet van de hare kunnen onderscheiden. Wat de situatie volgens haar nog erger maakt, is dat Sam Altman haar twee dagen voor de release van GPT-4o nogmaals contacteerde. Of ze niet van gedachten wou veranderen, luidde de vraag. Nog voor Johansson antwoord kon geven, kwam de spraakassistent van OpenAI online.

OpenAI laat inmiddels weten dat de stem ‘Sky’, die zo sterk op die van Scarlett Johansson lijkt, niet meer beschikbaar is. Wie Scarlett Johansson toch nog als spraakassistent aan de slag wil weten gaan, huurt vanavond best de film ‘Her’. In die romantische sciencefictionfilm speelt Johansson een spraakassistent die een wel heel bijzondere relatie opbouwt met de gebruiker Theodore, vertolkt door Joaquin Phoenix. Ook Sam Altman heeft die film gezien: de OpenAI-CEO plaatste een verwijzing naar de film op X, kort nadat gebruikers de stem van Sky aan die van Johansson linkten.

Uitgelicht artikel GPT-4o chatgpt OpenAI brengt betalende functies naar gratis gebruikers met GPT-4o

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business