Samsung is niet langer de marktleider in vouwbare smartphones

Samsung Galaxy Z Flip 4
© Samsung
Samsung heeft zijn marktaandeel in foldables het afgelopen jaar flink zien afglijden, van 58% in het eerste kwartaal van 2023 tot 23% in de eerste drie maanden van 2024.

Samsung betrad in 2019 als een van de eerste fabrikanten de vouwbare markt. Met succes: het smartphonemerk behield jarenlang zijn greep op de markt. De Zuid-Koreaanse smartphonegigant was steevast goed voor minstens 50% van de verkochte vouwbare telefoons. Het afgelopen jaar doet echter recht aan de uitdrukking ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst’. Volgens Counterpoint verkocht Samsung jaar-op-jaar 42% minder vouwbare telefoons.

Zijn marktaandeel toont eenzelfde kentering en is met 35 procentpunten afgenomen tot 23% in het eerste kwartaal van 2024. Samsung staat ook ‘alleen’ in die terugval. Concurrenten zagen in het eerste kwartaal voldoende ruimte om te groeien – met Motorola aan de leiding. De Lenovo-dochter zag zijn vouwbare-verkopen jaar-op-jaar met 1.473% toenemen. Ook Honor (+460%) en Huawei (+257%) hebben een sterk eerste kwartaal achter de rug.

In absolute aantallen is Huawei intussen de grootste fabrikant van vouwbare telefoons. Het Chinese merk tikte in Q1 een marktaandeel van 35% aan. Samsung volgt op plek twee (23%), gevolgd door Honor (12%) en Motorola (11%). Andere merken zijn nog eens goed voor 19% van de markt.

Felle concurrentiestrijd

De aardsverschuiving heeft ook wel een logische reden. Enerzijds heeft Samsung zijn Galaxy Z-reeks de laatste jaren maar nauwelijks geüpgraded. De Flip 5 en Fold 5 zijn vrijwel identiek aan hun voorgangers, en dat lijkt ook te gelden voor de nieuwe Flip 6 en Fold 6. Anderzijds heeft de concurrentie niet stilgezeten.

Motorola brengt bijvoorbeeld vrijwel elk jaar nieuwe Razr-modellen uit met bij elke generatie enkele handige vernieuwingen.

Toetreding Google en OnePlus

Ook Huawei heeft het gaspedaal flink ingetrapt en lanceert steeds vaker nieuwe vouwbare telefoons. Die toestellen lijken behoorlijk in trek in China. Temeer omdat de Chinese economie stilaan begint aan te trekken. Daarnaast begeven er zich steeds meer merken op de markt van vouwbare telefoons. Het alleenrecht dat Samsung ooit hield, is daarmee voorbij. Vorig jaar lanceerden ook OnePlus en Google hun eerste vouwbare telefoons.

De gewijzigde marktomstandigheden raken nu aan Samsungs marktaandeel. Wat niet helpt is dat Samsungs vouwbare telefoons tot de duurste in zijn soort behoren. Dit jaar zou het prijskaartje zelfs nog met 100 euro stijgen. Hierdoor betaal je voor de instapvariant van de Fold 6 op een haar na 2.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business