Nieuws

Oude Chrome-extensies worden binnenkort uitgeschakeld

Google zoekresultaten
© iStock / LICreate
Oude extensies voor Google Chrome, die nog op Manifest V2 draaien, worden binnenkort uitgeschakeld en verdwijnen uit de Chrome Web Store.

Extensies voor browsers zoals Google Chrome zijn ongekend populair. Logisch ook: ze vormen een makkelijke manier om de internetervaring wat meer naar eigen hand te zetten. Sinds 2020 bouwt Google al een een nieuw extensieplatform, Manifest V3.

Moeilijke overgang

Voor browserextensies, en dan vooral voor advertentieblockers, was dat een verandering van jewelste. Heel wat van die browseruitbreidingen waren namelijk verplicht om hun werking volledig om te gooien. Met Manifest V2 kon de code achter die extensies bijvoorbeeld voortdurend draaien, maar dat mag in V3 niet meer. Daar moet de code geactiveerd worden door bepaalde gebeurtenissen op een website. Dat komt de prestaties van de browser ten goede, maar was een flinke aanpassing voor de ontwikkelaars van die extensies.

Aan meeste van die extensies werd dan ook flink gesleuteld, laat Google weten: “meer dan 85% van de actief onderhouden extensies in de Chrome Web Store draaien op Manifest V3”. Onder die 85% zitten ook een aantal grote advertentieblockers laat het bedrijf meteen weten. Onder andere Adblock, Adblock Plus, AdGuard en uBlock Origin draaien al op Manifest V3, en dat is niet onbelangrijk. Toen de V3-standaard werd bekendgemaakt, werd gedacht dat de advertentieblockers zouden verdwijnen. De nieuwe regels maakten het namelijk bijzonder moeilijk om die tools te laten werken, maar dankzij een aanpassing van Google werken ze vandaag de dag toch.

Stopzetting Manifest V2

Toch zijn er nog altijd een aantal extensies die op het oude platform draaien, en Google vindt dat het stilaan tijd is om die gedag te zwaaien. Origineel was het de bedoeling om dat al in juni 2023 te doen, om de ondersteuning voor Manifest V2 in januari 2024 volledig stop te zetten. Die deadline werd een jaar verlaat: vanaf 3 juni waarschuwt Google gebruikers die nog zo’n oude extensie in gebruik hebben. Op standaardversies van Google Chrome zal je daar in het begin niet veel van merken. In eerste instantie past Google de Bèta-, Dev- en Canary-kanalen van de browser aan. Voor doorsnee installaties komt die waarschuwing enkele maanden later tevoorschijn.

Nadien worden de Manifest V2-extensies uitgeschakeld, en zullen ze dus niet meer werken. De komende paar maanden zal je wel nog van die oude Manifest V2-extensies uit de Chrome Web Store kunnen downloaden, maar ook die mogelijkheid wordt gaandeweg ontnomen. De transitie naar het nieuwe extensieplatform zou begin volgend jaar helemaal rond moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business