Samsung beëindigt ondersteuning Tizen-smartwatches

Samsung Galaxy Watch 5
© Unsplash
Samsung gaat de app-ondersteuning voor Galaxy Watch-horloges met Tizen beëindigen. Vanaf 30 september kan je al geen nieuwe betaalde apps meer downloaden.

In de tweede helft van 2025 stopt de app-ondersteuning voor Tizen OS volledig. Dat meldt Samsung in een melding op de Galaxy Store, aldus Galaxy Club. Concreet zijn er drie momenten waarop Samsung de ondersteuning afbouwt.

  • 30 september 2024: de mogelijkheid om betaalde apps aan te schaffen wordt verwijderd.
  • 31 mei 2025: nieuwe gratis apps kunnen niet meer gedownload worden.
  • 30 september 2025: de Galaxy Store sluit definitief.

Sluiting Galaxy Store

Vanaf 30 september 2025 is het dus niet meer mogelijk om apps te downloaden of te updaten op Tizen-smartwatches. Belangrijke updates moeten dus vóór die datum op het horloge worden geïnstalleerd. Reeds geïnstalleerde apps blijven werken, maar voor hoelang is onduidelijk. Ontwikkelaars kunnen apps met kwetsbaarheden mogelijk sluiten, omdat er geen updates meer beschikbaar zijn.

Tizen-smartwatches kregen de laatste jaren trouwens al weinig updates. De horloges zijn ook al behoorlijk oud. De laatste Galaxy Watch met Tizen-software verscheen bijna vier jaar geleden. Na de Galaxy Watch 3 stapte Samsung over op Wear OS, dat het in samenwerking met Google optimaliseerde.

Naast de Galaxy Watch 3 worden ook de Galaxy Watch, Watch Active, Watch Active 2 en alle Galaxy Gear-smartwatches getroffen door deze beslissing.

Wat betekent dit voor Wear OS?

De beëindiging van de ondersteuning voor Tizen OS staat los van Wear OS. Dat besturingssysteem zal voorlopig nog worden ondersteund. Bovendien is Samsung niet de enige partij die met Wear OS werkt. Google verzorgt namelijk de appwinkel voor de Galaxy Watch-horloges die op dit besturingssysteem draaien.

mobielsamsungsamsung galaxy watchtizenwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen