iPhone 16 Pro heeft mogelijk ‘s werelds dunste schermranden

iPhone 16 schermen
© Unsplash/Amanz
De iPhone 16 Pro en Pro Max krijgen mogelijk 's werelds dunste schermranden. Vorig jaar wist Apple de zwarte rand om het scherm al te verkleinen tot minder dan 2 mm.

Smartphonefabrikanten zitten al jaren verwikkeld in een strijd om de dunste schermranden. Hoe kleiner die rand immers is, des te meer ruimte er overblijft voor het scherm. Bovendien: de rand om het scherm is ook bepalend voor het totale formaat van de telefoon. Zodoende zijn de formaten van smartphoneschermen sinds omstreeks 2018 flink toegenomen, terwijl de behuizingen niet zo sterk meegegroeid zijn. Apple probeert de rand nu nog wat verder te verkleinen, zo meldt geruchtenmaker Ice Universe. De tipster spreekt zelfs van de “dunste randen” ooit.

Dat record zou Apple al met de iPhone 16 Pro vestigen. Hoeveel Apple nog van de randen weet af te schaven, houdt de tipster geheim. De iPhone 15 heeft schermranden van 1,55 mm. Om het formaat van schermranden te verkleinen, maakt Apple gebruik van een techniek genaamd BRS, ofwel ‘Border Reduction Structure’, zo meldt 9to5Mac.

Gecompliceerd ontwikkelproces

Het verkleinen van de schermranden is niet zomaar mogelijk. Langs de randen van het scherm lopen allerlei kabels, met name aan de onderkant van het scherm. Om de randen te verkleinen, moeten die kabels strakker worden ‘opgevouwen’. Echter, er is een limiet aan de rekbaarheid van de kabels. Technieken als BRS kunnen dit probleem deels opvangen en zorgen ervoor dat de kabel nóg strakker opgevouwen kan worden, zonder af te doen aan de stevigheid van het scherm.

Voor de schermleveranciers van de iPhone 16-serie leidt de gevraagde oplossing tot kopzorgen. Eerder dit jaar bleek al dat LG en Samsung moeite hebben met het opschalen van de productie. Geen van de leveranciers voldoet aan Apples verwachtingen. Eerder hebben de schermfabrikanten wel een ander pijnpunt van de BRS-technologie opgelost. De sterke buiging van de bekabeling zorgde namelijk voor extra hitte bij normaal gebruik.

iPhone-evenement in september

De ruimte die Apple bespaart met de dunnere schermranden, wordt volgens eerdere geruchten gebruikt voor grotere schermen. Zowel de iPhone 16 Pro als de 16 Pro Max krijgen grotere schermen, van respectievelijk 6,3 en 6,9 inch. Overigens zullen de toestellen hiervoor ook nog wel iets groter worden dan hun voorgangers.

Voor de iPhone 16 Pro-modellen heeft Apple verder nog een nieuwe chipset (A18 Bionic) en cameraknop klaarstaan. Ook krijgt de reguliere Pro ditmaal mogelijk toegang tot 5x optische zoom. Vooralsnog zijn het allemaal geruchten, zonder bevestiging van Apple zelf. Die reageert ook niet op dit soort geruchten. Pas in september, wanneer Apple steevast de nieuwe iPhones onthult, zal daarover meer bekend worden.

appleiphone 16iphone 16 promobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen