Google Maps schrapt Tijdlijn-functie in webversie

Google Maps
© Unsplash
Google neemt afscheid van de Tijdlijn-functie in de webversie van Google Maps. Met de functie kan je je locatiegeschiedenis laten bijhouden door de kaartendienst.

Google Maps kan precies bijhouden waar je bent geweest. Hiervoor hoef je slechts eenmalig de Tijdlijn-functie te activeren, waarna Maps nauwkeurig bijhoudt waar je precies bent geweest. Via e-mail hield Google je op de hoogte van de locaties die je had bezocht én hoeveel kilometer je de afgelopen maand te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of in de auto had afgelegd. Wil je de exacte locatiegegevens inzien, dan moet je dat straks via je smartphone doen.

Beveiliging van Tijdlijn-gegevens

De kaartendienst neemt namelijk afscheid van de Tijdlijn-functie op de webversie. Dat schrijft Android Police, op basis van een e-mail aan gebruikers. In die e-mail meldt Google dat het afscheid neemt van de webversie van Tijdlijn en dat het toewerkt naar een “on-device”-werkwijze.

Het doel hiervan is om je privacy te beschermen en data beter te beveiligen. Daarvoor wordt er gewerkt aan een losse tijdlijn per Android-telefoon. Locatiedata wordt na de Maps-migratie ook niet meer tussen telefoons gesynchroniseerd. In de plaats daarvan introduceert Google nu een back-upmogelijkheid voor de Maps Tijdlijn. Die back-up kun je vervolgens herstellen bij het instellen van een nieuwe smartphone of tablet.

Uitgelicht artikel Google Maps update Google Maps krijgt nieuwe privacyfuncties

Overzetten naar lokale database

Google zegt de wijziging niet meteen naar alle gebruikers uit te rollen. Wanneer jouw Google-account aan de beurt is, ontvang je hiervan een notificatie per e-mail en als melding. Wil je de data van de webversie behouden, dan moet je die overzetten naar de lokale database. Vergeet je dit te doen, dan worden de gegevens automatisch verwijderd. Let wel, dat gebeurt pas als de Tijdlijn-functie in de webversie definitief verdwijnt.

Wanneer de webversie verdwijnt, is nog onduidelijk. Eén van de deadlines die genoemd wordt, is 1 december 2024. De deadline lijkt echter per gebruiker te verschillen, maar het is zeker niet zo dat de functie al binnen een maand verdwijnt. Bovendien ga je er als eindgebruiker – als het op beveiliging aankomt – alleen maar op vooruit.

Androidgooglegoogle mapsiosprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen