Nieuws

Google Maps krijgt nieuwe privacyfuncties

Google Maps update
© iStock / Kanawa_Studio
Met de nieuwe privacyfuncties in Google Maps krijg je meer zeggenschap over waar en hoelang je gegevens bijgehouden worden.

Google Maps krijgt een nieuwe update. Deze keer komt de applicatie niet met nieuwe navigatiefuncties, maar wordt er volop op privacy ingezet. Met drie nieuwe privacyfuncties krijgen Maps-gebruikers nu meer controle over wat er in de app te zien is. De functies worden zowel naar Android- als iOS-toestellen uitgerold.

Eerst en vooral maakt Google het mogelijk om je activiteit te verwijderen. Met een aantal klikken kan je meteen je zoekgeschiedenis, navigatie-informatie, plaatsbezoeken etc. verwijderen. De functie moet ervoor zorgen dat je informatie kunt verbergen voor nieuwsgierigaards die door je Google Maps-app scrollen.

Timeline

De tweede privacyfunctie houdt een update van de bestaande Timeline-feature in. Momenteel kan Google Maps samenvatten waar je geweest bent en je daar een tijdlijn van laten zien. Momenteel worden de gegevens om die tijdlijn samen te stellen nog opgeslagen op de servers van Google. Met de nieuwe update krijgen gebruikers zeggenschap over hun data: ze kunnen kiezen om die lokaal op te slaan, op hun eigen smartphone. Bovendien zal je ook stukken uit je tijdlijn kunnen schrappen, bepaalde locaties verbergen en de functie volledig uitzetten. Dat laatste kan nu overigens ook al, door de instelling voor locatiegeschiedenis in de app uit te zetten.

Uitgelicht artikel Google Maps Google Maps verbetert reizen met openbaar vervoer

Google houdt die gegevens nu ook minder lang bij. Voor de update werden gegevens 18 maanden lang opgeslagen. Met de nieuwe update wordt die termijn ingekort tot 3 maanden. Met standaardinstellingen zal je tijdlijn dus maar drie maanden aan gegevens. Als gebruiker kun je wel nog kiezen om de gegevens langer bij te houden.

Instellingen aanpassen

Tot slot maakt Google het makkelijker om die instellingen aan te passen. Je zal na de update verschillende privacy-instellingen kunnen aanpassen door op het blauwe bolletje in de app te klikken. Daar kan je binnenkort meteen de locatiegeschiedenis en tijdlijn uitzetten. De update wordt momenteel uitgerold en zou binnen enkele weken op je toestel moeten verschijnen. Volgens Google zal de Maps-app ook meteen een melding tonen zodra het zover is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business