Bètaprogramma Windows 10 weer afgestoft

Windows 10 21H2
© iStock
Microsoft heeft het bètakanaal van Windows 10 hersteld. Het OS zal de komende tijd nog enige nieuwe functies krijgen om het maximale uit bestaande Windows 10-pc's te halen.

Dat Microsoft nu nog het bètakanaal afstoft is opvallend. Het bedrijf probeert al een flinke tijd gebruikers van Windows 10 over te halen om te upgraden naar Windows 11. Bovendien zal het besturingssysteem na 14 oktober 2025 geen nieuwe software-updates meer ontvangen. Toch blijft de softwaregigant nog enkele bèta-updates uitrollen. Wekelijks zou er één update uitkomen; wat er precies in de pijplijn zit, houdt het bedrijf voor zich.

Bètakanaal

Microsoft zegt drie bètaversies aan te bieden voor Windows 10-gebruikers: het Beta-, Canary- en Dev-kanaal. Pc’s die geüpdatet kunnen worden naar Windows 11, ontvangen de upgrade ook als ze zich aanmelden voor het Dev- of Canary-kanaal. Via het bètakanaal worden computers niet automatisch geüpdatet naar het ‘nieuwe’ OS. Kortom: voor wie liever op Windows 10 blijft, is er het bètakanaal.

Gebruikers worden zodoende dus niet verplicht te upgraden naar Windows 11. Microsoft zegt dat die upgrade te allen tijde optioneel blijft. Wel probeert het gebruikers op allerlei manieren over te halen om de stap te zetten. Onlangs kwam het nog met een schermvullend venster dat de voordelen van Windows 11 opsomde.

Copilot voor Windows 10

Tegelijkertijd is er ook een groep die niet kan upgraden. Voor de upgrade naar Windows 11 is het vereist dat je pc over een Trusted Platform Module (TPM) beschikt. Vrijwel alle moderne pc’s die Windows draaien, beschikken over zo’n TPM, maar dat geldt niet voor alle pc’s van vóór 2021.

Voor die groep gebruikers bracht Microsoft vorig jaar Copilot uit voor Windows 10. Niet in de EU, overigens: de AI-chatbot is hier nog steeds niet lokaal beschikbaar. Mogelijk komt daar dit jaar nog verandering in, nu de AI-pc’s dit jaar ook in de EU beschikken over het AI-systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business