Nieuws

YouTube gaat minderjarigen beter afschermen van wapenvideo’s

YouTube logo
© Unsplash / Alexander Shatov
YouTube verstrengt zijn beleid rond wapenvideo's. Zo komen er nieuwe leeftijdsbeperkingen en bepaalde content wordt volledig verbannen.

Het videoplatform gaat content over zelfgemaakte wapens en volautomatische geweren onzichtbaar maken voor gebruikers die jonger zijn dan 18. Tutorials over hoe je ingebouwde veiligheidssystemen onklaar maakt, kunnen voortaan niet meer op YouTube. Dat vermeldt het platform nu zelf op een supportpagina. “Video’s waarin zelfgemaakte wapens aan bod komen, krijgen een leeftijdslimiet, net als content over automatische wapens en bepaalde wapenaccessoires”, aldus YouTube.

“De update voor ons beleid rond wapencontent is deel van onze voorgezette inspanningen om te blijven inspelen op trends op YouTube en de maatschappij. Zo is 3D-printen de voorbije jaren breder beschikbaar geworden, met als gevolg dat we ons beleid voor zelfgemaakte wapens uitbreiden. We herbekijken onze richtlijnen voortdurend en overleggen met externe experts om er zeker van te zijn dat we de juiste grenzen trekken”, reageerde YouTube-woordvoerder Javier Hernandez aan Engadget.

Geen wapenvideo’s meer

De aanscherping van het beleid komt er niet toevallig. Een jaar geleden had het Tech Transparency Project (TTP) YouTube nog aangesproken op wapencontent. De nonprofitwaakhond vond het niet kunnen dat minderjarige gebruikers wapenvideo’s te zien kregen en het onderzocht hoe de algoritmes van YouTube kinderen er wel naartoe loodsten. Voor hun onderzoek maakten de experts vier accounts aan. Twee daarvan gingen door voor negenjarige jongens, terwijl de andere twee YouTube als 14-jarigen verkenden. De accounts bekeken playlists van video’s rond gamingfranchises als Halo, Grand Theft Auto, LEGO Star Wars en Roblox. Toen bleek dat ze jammer genoeg regelmatig naar content rond zelfgemaakte wapens en volautomatisch wapens geleid werden.

YouTube erkent het probleem en de update van 18 mei moet ervoor zorgen dat jonge gebruikers beter afgeschermd worden van degelijke video’s. Het videoplatform voegt er nog aan toe dat de nieuwe beperkingen niet van toepassing zullen zijn op content uit videogames, scènes uit films of andere artistieke inhoud. Verder kan YouTube wel nog uitzonderingen toestaan voor video’s die van publiek belang kunnen zijn, zoals beelden van het leger of politiediensten, actualiteit en verslaggeving uit oorlogszones.

Uitgelicht artikel YouTube Music YouTube Music laat je nu muziek zoeken door te neuriën
ontspanningyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen