Nieuws

Microsoft pauzeert preview Windows 11 24H2 wegens bugs

Windows 11-logo
© Microsoft
Microsoft haalt de laatste testversie van Windows 11 24H2 tijdelijk weg, nadat bleek dat er nog heel wat bugs in de software zitten.

Microsoft lanceert nieuwe versies van het Windows-besturingssysteem steeds in fases. Via meerdere kanalen brengt het functies die nog niet helemaal op punt staal al een eerste keer uit. Ervaren gebruikers helpen er dan de fouten uithalen, zodat de software later naar behoren werkt.

Minder stabiel dan gedacht

De meest experimentele fases zijn het Canary-, Dev-, en Beta-kanaal. Eenmaal daar voldoende plooien in gladgestreken zijn, stelt Microsoft de updates ook beschikbaar in het Release Preview Channel. Dat is het meest stabiele testkanaal dat Microsoft biedt, al wil dat niet zeggen dat de software zonder foutjes is. Microsoft besliste eerder om de Windows 11 24H2-update beschikbaar te stellen in het Preview-kanaal, maar komt nu op die beslissing terug.

De exacte reden daarvoor laat Microsoft niet weten. Gebruikers kunnen al sinds 22 mei de previewversie van Windows 11 24H2 installeren. Wie dat sindsdien nog niet deed, zal dat nu ook niet meer kunnen: gebruikers die naar de update zoeken, zien hem niet meer verschijnen. De OS-fabrikant laat weten dat de uitrol voor de nieuwste Windows-versie inderdaad even op pauze staat, maar dat die “de komende weken” hervat zou worden.

Verschillende bugs

De voornaamste oorzaak voor de verdwijning van Windows 11 24H2 zouden in dit geval bugs zijn. In de testversie zien heel wat gebruikers een vervelende foutmelding verschijnen. Die heeft te maken met een ontbrekende term in een .dll-bestand op de pc. De foutmelding heeft te maken met de ‘Program Compatibility Assistant Service’, die verschillende taken beheert.

Opmerkelijk genoeg zien niet alle gebruikers die foutmelding verschijnen: enkel wie Windows bijwerkte ziet ze verschijnen. Wie de testversie van Windows 11 24H2 installeerde als nieuw OS, heeft geen last van het probleem.

Heel wat gebruikers ondervinden last van deze bug, maar er is mogelijk meer aan de hand. Heel wat gebruikers melden bijvoorbeeld dat games niet meer werken en dat heel wat apps, zoals Word, gewoonweg bevriezen en stoppen met werken.

Lancering Windows 11 24H2

In september of oktober moeten de plooien gladgestreken zijn: Microsoft wil vanaf dan Windows 11 24H2 aan gebruikers gaan aanbieden. Momenteel werkt het bedrijf aan oplossingen voor de bugs, zodat gebruikers er binnenkort geen last van hebben.

BeveiligingmicrosoftWindowswindows 11Windows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600