Microsoft stelt Windows 11 24H2 nu al beschikbaar

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft woensdag de uitrol van Windows 11 24H2 gestart voor het Release Preview-kanaal. De feature-update omvat onder meer alle AI-functies voor Copilot+-pc's.

De laatste jaren is Microsoft afgestapt van het tweejaarlijkse releasebeleid voor grote updates van Windows. In 2023 verscheen er slechts één grote update: Windows 11 23H2. Dit jaar volgt versie 24H2. Eerder dit jaar werden al diverse nieuwe functies van de update onthuld. Zo krijgt Copilot een upgrade en kan de AI-chatbot voortaan ook systeeminstellingen aanpassen. Verder zal de Cowriter-functie verschijnen in Notepad. Dit AI-systeem kan teksten voor je aanpassen of zelfs helemaal voor je uitschrijven. Microsoft deelt ditmaal nog wat extra functies.

Batterijbesparing en Wi-Fi 7

In een blogpost meldt Microsoft dat Windows 11 24H2 vanaf nu beschikbaar is als Release Preview-update. Dit is de laatste testronde voordat alle Windows-gebruikers de update kunnen installeren. Nieuw in Windows 11 24H2 is ondersteuning voor HDR-achtergronden. Heb je meer dan één monitor, dan wordt de achtergrond per monitor aangepast. Om HDR-achtergronden te ondersteunen, kan je voortaan jxr-afbeeldingen instellen als achtergrond.

Versie 24H2 introduceert ook een nieuwe Energy Saver-modus. Deze batterijbesparingsmodus moet het energieverbruik van je pc drastisch beperken door de prestaties te verlagen. Hiermee moet de batterij van je laptop langer meegaan. Microsoft meldt verder dat Wi-Fi 7 voortaan ondersteund zal worden in het besturingssysteem. De Verkenner-app kan bovendien omgaan met 7-zip- en TAR-bestanden. Eerder was hiervoor het downloaden van losse apps nodig.

De snelle instellingen worden ook aangepast: vanaf versie 24H2 kan je door die lijst scrollen. Er komt daarnaast nog ondersteuning voor sudo-commando’s. Wie al eens gebruik heeft gemaakt van Linux zal die naam welgekend zijn. Net als op Linux kan je met sudo op Windows 11 commando’s uitvoeren met verhoogde rechten.

AI-upgrade voor Windows 11

Windows 11 24H2 omvat ook alle Copilot+-upgrades die Microsoft recent heeft aangekondigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om Recall om alle acties die je op Windows uitvoert te doorzoeken. Copilot+-pc’s kunnen ook real-time ondertiteling weergeven bij video’s en podcasts. Met Voice Clarity zou je verder nog beter te verstaan zijn tijdens telefoongesprekken.

Zoals gezegd krijgt Copilot ook meer systeemrechten. Om deze functies te kunnen gebruiken, moet je wel beschikken over een Copilot+-pc. Dat zijn computers met een ingebakken NPU die AI-taken kan aandrijven. Pc’s zonder het Copilot+-label krijgen geen aanvullende AI-functies.

De Copilot+-pc’s gaan op 18 juni in de verkoop. Het is goed mogelijk dat Microsoft de update op of rond die datum uitbrengt. Vooralsnog heeft de softwaregigant geen datum genoemd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business