Nieuws

Dit zijn de nieuwe functies in Windows 11 24H2

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft 11 24H2 brengt wat veranderingen aan in Windows. Hier lees je wat er verandert en op welke manier.

In de tweede helft van het jaar komt Microsoft met een grote update voor Windows 11. Een exacte lanceringsdatum is nog niet gekend, al is wel zeker dat Windows 11 24H2 heel wat nieuwe functies met zich meebrengt. Die functies hebben voornamelijk met AI te maken, maar beïnvloeden ook andere delen van het systeem.

Copilot

De grootste verandering zit ongetwijfeld in Copilot. Die AI-chatbot is buiten de EU al aanwezig op Windows-pc’s. Mettertijd zou de chatbot ook hier beschikbaar worden, al is nog niet helemaal zeker wanneer dat staat te gebeuren. Tot dan zijn EU-gebruikers aangewezen op Copilot in de browser. Microsoft voorziet Copilot in Windows echter van heel wat functies, die ook hier tevoorschijn zullen komen.

Een van de nieuwe functies in Copilot, is de mogelijkheid om systeeminstellingen aan te pasen. Zo zal je kunnen vragen aan de chatbot om je schermresolutie te veranderen, of om te wisselen tussen het donkere en lichte thema. Is de batterij van je laptop bijna leeg? Dan zal je de batterijbesparing kunnen inschakelen via de chatbot.

De mogelijkheden gaan echter verder. Gaan er te veel apps open bij het opstarten van Windows? Dat zal je kunnen beheren met Copilot. De AI-chatbot zal bovendien ook wifiverbindingen kunnen beheren. Met andere woorden: het instellingenscherm heb je niet meer nodig, want je kan alles aan Copilot vragen. Heb je problemen met geluid, internet of Windows Update? Dan zal Copilot je meteen helpen troubleshooten, zodat het probleem snel opgelost geraakt.

Microsoft Teams

Nieuw voor Windows 11 24H2 is ook een eengemaakte Teams-app. Momenteel hebben gebruikers zo’n twee apps op hun scherm staan: één voor privégebruik en één voor werk of school. Die tweedeling gaat op de schop, waardoor er een enkele app overblijft.

De app werd ook herschreven, zodat die soepeler draait. Je zal hier kunnen inloggen met twee accounts tegelijkertijd. Meldingen zullen steeds laten zien voor welk account ze bedoeld zijn, zodat je steeds het overzicht behoudt. In de begindagen zal die eengemaakte Teams-app wel nog gewoon ‘Microsoft Teams voor werk of school’ blijven heten; mettertijd valt de specifiëring weg, zodat enkel ‘Microsoft Teams’ overblijft.

AI-functies in Notepad

Notepad is een van de simpelste tekstverwerkers die er zijn. Het programma ontbeert heel wat functies die programma’s zoals Microsoft Word of LibreOffice Writer bruikbaarder maken. Toch wil Microsoft ervoor zorgen dat Notepad wat interessanter wordt. Daarvoor voegt het een schrijfassistent toe.

Die schrijfassistent zal ‘CoWriter’ heten. Het gaat om een AI-systeem dat teksten voor je kan aanpassen. Dat gebeurt via een menuutje, waar gebruikers instellingen voor tekstlengte, toon, formaat en ‘instructies’ kunnen aanvinken. Op basis van die instellingen zal CoWriter een stuik tekst voor je kunnen herschrijven.

Het is echter onduidelijk of CoWriter vanaf dag 1 in Windows 24H2 zal zitten. Het is goed mogelijk dat de uitrol van AI in Notepad wat langer duurt. Dat de functie er komt, staat wel als een paal boven water.  

Sudo

Tot slot komt er een unix-achtig ‘sudo’-commando naar Windows. Op Mac en Linux zorgt dat commando ervoor dat je bewerkingen kan uitvoeren als ‘super user’. In Windows werkt het commando gelijkaardig, al krijg je dan wat je ‘administratorrechten’ noemt.

Microsoft voorziet drie verschillende modussen. Zo zal je nieuwe ‘sudovensters’ kunnen openen, waarin elk commando met verhoogde rechten uitgevoerd wordt. Het is ook mogelijk om een enkel sudocommando uit te voeren, maar dat daarna te vergrendelen. Een derde optie lijkt het meest op die in Linux. Je zal dan sudocommando’s kunnen uitvoeren naar hartenlust en in elk venster, wat interactieve mogelijkheden opent.

Uitgelicht artikel Copilot upgrade 2024 Microsoft verplicht Copilot-toets op AI-pc’s

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business