Nieuws

Microsoft verplicht Copilot-toets op AI-pc’s

Copilot upgrade 2024
© Microsoft
Microsoft gaat fabrikanten van AI-pc's verplichten om een Copilot-toets op toetsenborden te zetten. Wat fabrikanten en gebruikers daarvoor terugkrijgen, is niet helemaal duidelijk.

Microsoft en Intel werken dit jaar nauw samen voor de introductie van zogenaamde AI-pc’s. Zulke pc’s kunnen lokaal AI-taken verwerken met de geïntegreerde NPU’s van Core Ultra-processoren. Wie straks op zoek gaat naar een Windows-pc met AI, hoeft daarvoor niet in de specificatielijst te kijken. Microsoft verplicht fabrikanten namelijk om een Copilot-toets op hun toetsenbord te zetten.

Zoals gezegd gaat het om Windows-laptops met een NPU, de nieuwste Intel-chips en toegang tot de Copilot-chatbot. Of die verplichting straks ook gaat gelden voor AMD-CPU’s met AI, is niet duidelijk. Vooralsnog werkt Microsoft voor de term ‘AI-pc’ hoofdzakelijk samen met Intel. Het was die partij die dinsdagavond onthulde dat de Copilot-toets verplicht wordt. “Onze gezamenlijke definitie, die van Intel en Microsoft, hebben we afgestemd op de Core Ultra-CPU’s, Copilot en de Copilot-toets”, meldt de chipmaker.

Het is mogelijk dat niet alle AI-pc’s zo’n Copilot-toets krijgen, aldus Intel. Sommige ASUS-modellen zijn mogelijk verscheept voordat Microsoft de voorwaarden voor AI-pc’s had afgerond. Dell toonde de AI-toets tijdens de CES in Las Vegas op zijn gloednieuwe XPS-modellen. Het was toen onduidelijk of het om een eenmalige samenwerking ging, of dat alle Windows-laptops met AI de toets moeten voeren.

Vaarwel, applicatietoets

Laptops met de Copilot-toets nemen afscheid van de menu- of applicatietoets, rechts van de Alt-knop. Met die knop kon je bijvoorbeeld snel een menu oproepen. Echter, deze werd niet erg veel gebruikt, oordeelt Microsoft. Hiervoor kwam de softwaregigant in 2019 al met de Office-toets, die sneller Office-apps kon openen. Echter, veel laptops met deze Office-toets zijn er niet gekomen.

Dat lijkt wel anders te zijn met AI-pc’s. Niettemin, omdat alle Core Ultra-processoren van Intel een NPU bevatten, zullen fabrikanten de AI-functionaliteiten ook aan consumenten willen adverteren. Intel maakt intussen werk van de AI-diensten die met zijn NPU kunnen werken. Daarvoor gaat het bedrijf hands-on evenementen houden waar ontwikkelaars op de hoogte worden gebracht van wat ze met AI kunnen doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business