Nieuws

Zelfs Notepad krijgt een AI-integratie van Microsoft

cowriter notepad
Afbeelding via X-gebruiker @teroalhonen
Microsoft integreert Copilot in Windows 11. Ook de Notepad-tekstverwerker krijgt een AI-integratie met Cowriter.

Eerder deze maand raakte bekend dat WordPad, de gratis tekstverwerker die in Windows ingebouwd zit, zal verdwijnen. Voor Notepad, de andere tekstverwerker die standaard in het OS zit, heeft Microsoft flinke plannen waar AI bij komt kijken.

Afbeelding via X-gebruiker @PhantomOfEarth

In de laatste versie van de tekstverwerker blijkt namelijk een nieuwe functie te zitten. De functie heet ‘Cowriter’, en werd voor het eerst gespot door X-gebruiker PhantomOcean3. Er komt namelijk een cowriter of co-auteur naar de platte tekstverwerker. Die moet je helpen om teksten op punt te stellen door de toon of lengte ervan te veranderen. Je zal aan het systeem ook kunnen vragen om je tekst van nul te herschrijven.

Credits

Die instellingen zijn te vinden in een apart Cowriter-menu. Rechtsboven in het venster wordt een knop voorzien om snel toegang te krijgen tot de nieuwe AI-tool. Je zal Cowriter niet naar hartenlust teksten kunnen laten schrijven: de tool laat namelijk zien hoeveel ‘credits’ iemand heeft. Hoeveel credits het AI-systeem gebruikt om taken zoals herschrijven uit te voeren is niet geweten.

Het lijkt er in ieder geval op dat Microsoft iedereen de kans wil geven om van de functie gebruik te maken. In de code van de Notepad-app ontdekte PhantomOcean3 nog een aantal boodschappen die daarop wijzen. Gebruikers krijgen namelijk niet alleen te horen wanneer hun credits zijn opgebruikt of wanneer ze tegen de limiet aanbotsen, maar het systeem laat meteen weten hoelang het duurt voor je credits weer worden aangevuld.

Simpele tekstverwerker

De functie lijkt bovendien zo goed als klaar te zijn voor een lancering. In de dev-documenten voor de tekstverwerker zit namelijk een afbeelding die als promomateriaal zou kunnen dienen.

De vraag is echter of gebruikers wel op een AI-integratie voor Notepad zitten te wachten. Microsoft integreert AI sinds kort in zo goed als elk aspect van het Windows-OS. Notepad is echter populair omwille van zijn simpliciteit. De tekstverwerker ontbeert dan ook belangrijke functies zoals spellingscontrole. Of de AI-integratie voor Notepad veel gebruik zal zien is dus maar de vraag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business