Nieuws

WordPad verdwijnt definitief van Windows 11

WordPad Windows 11
© TechPulse
Microsoft zegt definitief vaarwel tegen WordPad. Een aanstaande update voor Windows 11 moet de tekstapplicatie voorgoed verwijderen en blokkeert ook de herinstallatie.

WordPad was jarenlang het zorgenkindje van de klas. Microsoft gaf de app nauwelijks updates en er kwamen ook geen nieuwe functies bij. Waarom zou het ook? WordPad moest Word nabootsen. Aangezien Word gratis is voor alle Windows-gebruikers, zij het met beperkte opties in de gratis versie, was lang niet duidelijk waarvoor WordPad moest dienen. Met ingang van 2023 besloot Microsoft de app definitief af te sluiten van ondersteuning. Nu verdwijnt de applicatie ook van Windows 11, zo klinkt het in een Windows Insider Blog.

Volgens Microsoft wordt dit proces in gang gezet met Windows 11 Insider-versie 26020. Vanaf versie 26020 wordt WordPad niet meer geïnstalleerd na een schone Windows-installatie. “In een toekomstige vlucht zal WordPad worden verwijderd bij de upgrade”, meldt de softwaregigant. Vanaf dat punt kan WordPad ook niet meer opnieuw worden geïnstalleerd.

Microsoft zegt verder ‘afscheid te nemen’ van de People-app. Ook voor die app geldt dat hij niet meer op verse Windows 11-installaties verschijnt. Tot slot eindigt Microsoft de ondersteuning voor de Steps Recorder-app. “Vanaf deze build (Insider-build 26020, nvdr.) zal Steps Recorder (PSR.exe) een nieuwe bannermelding weergeven om gebruikers naar alternatieve opties te leiden. We moedigen onze gebruikers aan om andere opties in Windows 11 te verkennen, zoals het Knipprogramma, Xbox Game Bar of Microsoft Clipchamp.”

Uitrol naar stabiele versies

Vooralsnog wordt WordPad enkel verwijderd uit de Insider Canary-versie van Windows 11. Wanneer Microsoft de tekstapplicatie ook uit de stabiele versies verwijdert, is nog onduidelijk. Gezien het zich eerst richt op nieuwe installaties, kan dit zomaar enkele maanden op zich laten wachten. Mogelijk is Windows 11 versie 24H1 het mikpunt voor het einde van WordPad.

Gebruikers van WordPad kunnen in de tussentijd opschuiven naar Word of NotePad. De laatste app staat namelijk niet te verdwijnen en wordt actief ondersteund.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business