Nieuws

Barcelona zegt “adiós” tegen Airbnb: verdwijnt tegen 2028

barcelona uitzicht
© Eloi_Omella / iStock
Barcelona richt zijn pijlen op Airbnb en zorgt ervoor dat alle toeristenappartementen tegen 2028 uit de stad verdwijnen.

Wereldwijd zijn er heel wat steden die optreden tegen de vele Airbnb’s die er opduiken. New York, Berlijn, Parijs, San Francisco, Amsterdam en London hebben allemaal een beleid dat de hoeveelheid Airbnb’s aan banden moet leggen. Ook in Barcelona is een soortgelijk beleid actief, en daar schakelen ze binnenkort een versnelling hoger.

Stijgende huurprijzen

In heel wat grote steden zorgt de grote hoeveelheid aan Airbnb’s voor kopzorgen. Wie een pand heeft en dat voor korte termijnen via Airbnb verhuurt, kan daar meer mee verdienen dan op de reguliere huurmarkt. Daardoor komen heel wat panden niet op de huurmarkt voor bewoners terecht, maar worden ze uitsluitend aan toeristen verhuurd.

Dat heeft een flinke impact op de huurprijzen. Leven in een grootstad was altijd al duur. Doordat het aanbod huurwoningen alsmaar slinkt, rijzen de huurprijzen verder de pan uit. Dat leidt tot problemen voor de lokale bevolking, die in veel gevallen geen huurwoning meer kan betalen.

Vergunning nodig

Om die stijgende huurprijzen een halt toe te roepen, moeten Airbnb-houders een vergunning aanvragen. In sommige steden wordt dat gekoppeld aan een verblijfslimiet: in Amsterdam mogen appartementen bijvoorbeeld slechts 30 dagen per jaar verhuurd worden. In San Francisco geldt dan weer dat de eigenaar minstens 275 dagen zelf in de Airbnb moet wonen. Barcelona pakt het momenteel anders aan: daar is het relatief moeilijk om zo’n vergunning te krijgen, waardoor het aantal Airbnb’s moet dalen.

De Catalaanse hoofdstad wil de komende jaren meer doen om niet alleen Airbnb’s, maar alle kortstondige huurappartementen voor toeristen de kop in te drukken. Er zijn geen onmiddelijke gevolgen voor wie deze zomer op reis gaat, maar de komende jaren kan het aanbod wel wat duurder worden. De stad zal bestaande vergunningen voor Airbnb’s namelijk niet verlengen, maar laat ze vervallen. De komende vijf jaar verdwijnen er daardoor 10.101 panden van de korte huurmarkt.

0 appartementen tegen 2028

Met de ingreep wil burgemeester Jaume Collboni “het grootste probleem” in Barcelona aanpakken. De afgelopen tien jaar ging de gemiddelde huurprijs in de stad met 68% omhoog, mede dankzij de vele vakantiewoningen die van de reguliere huurmarkt verdwijnen. Om dat probleem aan te pakken baseert de burgemeester zich op een wet uit 2019. Die wet stelt dat vakantiehuizen verplicht op de reguliere huurmarkt gezet kunnen worden om het hoofd te bieden aan woningnood. Door de ingreep zullen alle Airbnb’s en andere toeristenappartementen tegen 2028 uit de stad verdwijnen.

Uitgelicht artikel Airbnb Airbnb komt met verbod op beveiligingscamera’s
airbnbbuitenlandreizen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen