Nieuws

Airbnb komt met verbod op beveiligingscamera’s

Airbnb
© Airbnb
Airbnb komt met een verbod op beveiligingscamera's. Verhuurders moeten vanaf 30 april voldoen aan de nieuwe privacymaatregel.

Verhuurders op Airbnb mogen vanaf 30 april geen beveiligingscamera’s meer binnenshuis ophangen, ongeacht het doel. Dat blijkt uit een update van Airbnb’s privacybeleid voor verhuurders. Het verhuurplatform spreekt specifiek over camera’s binnenshuis. Verhuurders mogen hun objecten wel buitenshuis voorzien van camera’s.

Vóór de update was het verhuurders nog toegestaan om binnenshuis camera’s te plaatsen. Airbnb gaf wel mee dat zulke camera’s enkel in “algemene ruimten” mochten hangen, zoals woonkamers. Camera’s in de slaapkamers of badkamers ophangen was dus sowieso al verboden. Ook moesten verhuurders duidelijk aangeven dat er beveiligingscamera’s hingen.

Nieuwe regels voor camera’s buitenshuis

Airbnb introduceert ook regels voor beveiligingscamera’s buitenshuis. Huurders moeten vóór het boeken van de accommodatie te weten komen waar zulke camera’s hangen en hoe de gegevens gebruikt worden. Bovendien mogen zulke camera’s niet gebruikt worden om ruimten binnenshuis in de gaten te houden, noch voor privacygevoelige locaties buitenshuis, zoals een sauna.

Verhuurders die hun accommodatie voorzien van decibelmeters, moeten die ook gaan melden bij het boeken. Zulke meters worden veelal gebruikt om te achterhalen of er feesten plaatsvinden in de gehuurde ruimte(s). Sinds 2020 voert Airbnb een ‘no-party’-beleid. Huurders mogen de ruimtes dus, volgens de regels, niet gebruiken voor feesten. Wie dat wel doet, kan rekenen op juridische acties.

Ingang per 30 april 2024

Verhuurders moeten voor 30 april voldoen aan de privacymaatregel. Als huurders nadien camera’s tegenkomen in hun accommodatie, kunnen ze dat melden bij Airbnb. Zij stellen vervolgens onderzoek in naar de melding en kunnen dan de accommodatie of account van de verhuurder schorsen.

Uitgelicht artikel Airbnb Airbnb blokkeert gebruikers omwille van hun kennissen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business