Nieuws

Handige YouTube-feature verschijnt nu ook op Android TV en Google TV

Google TV interface met YouTube-app
© Google
YouTube voegt 'stabiel volume' eindelijk ook toe aan zijn Google TV- en Android TV-apps na het testen van de feature in de mobiele app.

YouTube voegt natuurlijk wel eens vaker “stiekem” nieuwe features toe aan zijn app. Deze features worden alleen niet altijd overal tegelijkertijd uitgerold. Soms verschijnen ze bijvoorbeeld eerst alleen op de website. In andere gevallen, zoals ook in dit geval, is de feature als eerste beschikbaar voor gebruikers van de mobiele app.

Stabiel volume in YouTube-app

Misschien ben je de laatste tijd de nieuwe ‘stabiel volume’-feature al een keer tegengekomen op je smartphone (of tablet). Deze vind je in de instellingen van een video op dezelfde plek waar je ook de kwaliteit van de video kan aanpassen en de ondertiteling kan inschakelen.

Stabiel volume spreekt misschien al redelijk voor zich. Toch zullen we even uitleggen wat het precies doet. Het is een feature die ontworpen is om je luisterervaring op YouTube te verbeteren. De feature staat nu standaard aan en pakt specifiek grote verschillen in volume aan. Dat kan gaan om verschillen in volume binnen één specifieke video, maar ook verschillen in volume tussen verschillende video’s. Nog niet elke video kan echter gebruikmaken van de nieuwe functie.

Stabiel volume kon natuurlijk al erg handig zijn in de mobiele app van YouTube. Nu kan je de functie echter ook ervaren via YouTube-app op Google TV en Android TV. 9to5Google spotte de feature namelijk in de nieuwste release van YouTube (v4.40.303). De smart tv-interfaces van Google (Android TV en Google TV) worden onder ander gebruikt door veel verschillende Sony-, Philips-, Panasonic- en TCL-tv’s, plus natuurlijk door de Chromecast met Google TV.

Dankzij deze functie hoef je niet ineens na het luisteren naar een rustig muzieknummer in paniek op zoek naar de afstandsbediening van je tv, omdat vervolgens ineens een video wordt afgespeeld waarin een of andere bekende YouTuber aan het schreeuwen is. Toch is stabiel volume misschien niet in elk geval ideaal.

Aan of uit?

In veel gevallen is het wel erg fijn dat stabiel volume je een consistentere luisterervaring biedt bij alle content die je bekijkt op YouTube. Toch zijn er ook situaties waarin je dit misschien beter niet kan gebruiken. Misschien wil je zelf bijvoorbeeld meer controle hebben over het volume of wil je muziek beluisteren via de oorspronkelijke audiomix die de artiest heeft uitgekozen. Volume kan daarnaast natuurlijk ook voor een bepaald effect worden veranderd en dat kan dus ook verloren gaan bij het gebruik van deze feature.

Hoewel stabiel volume standaard aanstaat, kan je het dus ook zelf uitzetten door op het tandwiel-symbool te klikken bij het afspelen van een video. Het is fijn dat je in ieder geval de optie krijgt. De feature is namelijk erg handig, maar niet iedereen zal hem constant willen gebruiken. Maak je je echter niet zo druk om het beluisteren naar de oorspronkelijke mix? Dan kan je hem wel gewoon aan laten staan en hoef je de afstandsbediening niet altijd bij de hand te houden.

Uitgelicht artikel YouTube Premium hogere prijzen YouTube zet streep door goedkope Premium-abonnementen via VPN
android tvgoogle tvvolumeyoutubeyoutube app

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen