Reviews

Chromecast met Google TV review: goed, maar aarzelt soms

Chromecast met Google TV review
Voordelen
Afstandsbediening
Google TV
Leuk design
Nadelen
Software blijft soms hangen
Aanbevolen prijs: €70 euro
Totaalscore 8
De in 2020 gelanceerde Chromecast met Google TV is officieel verkrijgbaar in België. Is het de moeite waard om te upgraden?

De Google Chromecast is enorm populair, het kleine streamingtoestel vind je in heel wat huishoudens terug. Een Chromecast is nu eenmaal heel toegankelijk door de lage aankoopprijs en de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. Je kan je tv in een handomdraai ineens een stuk slimmer maken, en vooral voor wie nog geen tv heeft met streamingopties is een Chromecast een zeer interessant toestel.

Specificaties

Geen review zonder eerst even de specificaties te overlopen.

  • Afmetingen: 162mm x 61mm x 12,5mm
  • Gewicht: 55gr
  • Kleur: Sneeuwwit
  • Resolutie: Tot 4K, 60fps
  • Videoformaten: Dolby Vision, HDR10, HDR10+
  • Connectiviteit: WiFi 802.11ac, bluetooth
  • Poorten: HDMI, USB-C voor de voeding
  • Besturingssysteem: Android TV OS

Design

De nieuwe Chromecast heeft een leuk design. Het toestel is niet meer cirkelvormig, maar eerder afgerond ovaal. Het toestel is maar net groter dan 16 centimeter en past daardoor nog steeds perfect achter je tv. Net zoals bij de voorganger hangt hij dan achteraan zodat je er niet op hoeft te kijken. Het toestel werkt nog steeds via een HDMI-aansluiting en krijgt voeding via een USB-C-kabel. Je kan die USB-kabel niet aansluiten op een USB-poort van je tv omdat de spanning te laag is. We hadden dit in het begin eens uitgetest, maar de Chromecast gaf meteen aan dat de voeding op het stopcontact met bijhorend laadblokje moest aangesloten worden. Gelukkig heeft Google een USB-C-kabel voorzien die lang genoeg is.

Bediening en software

De grootste nieuwigheid aan deze Chromecast is de toevoeging van een afstandsbediening. Die is heel klein en ligt goed in de hand. De afstandsbediening heeft een afgerond ontwerp gekregen en is voorzien van verschillende knoppen. Naast de gekende volumeknoppen, pijltjes, terugknop of Assistant-knop heeft Google ook een snelknop naar YouTube en Netflix voorzien. Doordat de afstandsbediening is voorzien van infrarood kan je er ook je tv mee bedienen, wat handig kan zijn in bepaalde gevallen!

De tweede grootste nieuwigheid is de aanwezigheid van Google TV. De zoekmachinefabrikant heeft de voorbije twee jaar ingezet op de overstap naar Google TV. Android TV wordt dus een legacy-product al krijgt het wel nog updates. Het voordeel aan Google TV is dat het alle content van je streamingdiensten gaat combineren. Zo krijg je een gezamenlijk overzicht van series/films die je aan het kijken bent en worden ook aanbevelingen voor content gebundeld. Heel leuk zodat je niet per se al die apps moet afgaan op zoek naar een leuke film. De navigatie van de software doe je natuurlijk helemaal met je afstandsbediening. Het is totaal niet meer nodig om je smartphone erbij te halen.

Alleen om de Chromecast met Google TV in te stellen heb je nog je smartphone nodig. Die installatie verloopt vlot zoals je dat gewend bent van Chromecast- of Nest-apparaten in Google Home. Je volgt gewoon de stappen en Google begeleidt je op een gebruiksvriendelijke manier door de installatie.

Wie wil kan ook gebruikmaken van de Google Assistant-knop, daarmee kan je content oproepen via spraak. Echter ondervonden we dat dat niet altijd even vlot verliep. Wanneer je bijvoorbeeld een nummer wil opvragen om af te spelen zal de Chromecast altijd YouTube pushen als muziekapp, terwijl we gewoon ingelogd zijn in Spotify.

Een tweede minpunt dat ons al snel opviel, is het feit dat de hardware in de Chromecast vaak achter de feiten moet aanhollen. We hadden het gevoel dat de software vaak hapert of blijft steken, alsof de hardware niet krachtig genoeg is om een soepele gebruikerservaring te bieden. Van redactieleden hoorden we echter wel dat veel van die haperingen al stukken beter zijn sinds de originele lancering in 2020. Toch kan het soms irriteren.

Qua beeldkwaliteit hebben we geen opmerkingen. Deze Chromecast kan tot 4K gaan, de voorlaatste versie kon dat ook al, maar veel mensen hebben nog het oudere model dat maximum tot FHD kan gaan. Ook dat kan een reden zijn om de upgrade naar het nieuwe model te maken.

Iets voor jou?

De nieuwe Chromecast met Google TV kan een heel goede toevoeging aan je tv zijn. Als je bijvoorbeeld niet graag te veel geld wil uitgeven aan een Apple TV, maar wel de ervaring van een afstandsbediening zoekt. Of als je jouw oude Chromecast wil updaten en graag de ervaring met Google TV hebt. Wie nog geen Chromecast heeft en aan het rondkijken is zal met dit exemplaar ook zeker tevreden zijn. We vermoeden dat de haperingen die af en toe voorkomen met de software met verloop van tijd wel zullen verbeteren, Google brengt namelijk regelmatig updates uit.

Tijdelijk: Vandaag kan je deze Chromecast met korting in huis halen bij Bol.com en Amazon.nl.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business