Lucid brengt Android Auto naar zijn elektrische auto’s

Lucid Air
© Lucid Motors
De Amerikaanse EV-bouwer Lucid gaat Android Auto uitrollen naar zijn Air-modellen.

Lucid biedt nu al ondersteuning voor CarPlay, Apples automotive-platform. Later dit jaar volgt ondersteuning voor Android Auto, schrijft Lucids Head of Communication Nick Twork via X. De Amerikaanse autobouwer rolt het besturingssysteem volgens Twork in de herfst uit als een over-the-air-update (OTA). Lucid Air-eigenaren hoeven dus niet naar de dealer voor het besturingssysteem, maar ontvangen dat als reguliere software-update.

Dat het zolang heeft geduurd voordat Lucid ondersteuning voor Android Auto toevoegt, is opmerkelijk. CarPlay verscheen al in maart op de sedan, die in 2016 werd aangekondigd en in 2021 daadwerkelijk in productie ging. Sindsdien heeft het Amerikaanse merk haar aanbod van Air-varianten flink uitgebreid. Tegelijkertijd zijn de prijzen fors verlaagd, ook in Europa.

Eén van de mogelijke redenen dat het zolang heeft geduurd, is dat fabrikanten van luxueuze auto’s vaak niet bepaald staan te springen om Android Auto toe te voegen. Android-telefoons worden veelal gezien als goedkoop en dat sluit niet aan bij het imago dat premium automerken hun klanten willen bieden. Dat imago moet zeker goed zitten bij Lucids Air: het instapmodel kost 88.000 euro. Met een prijskaartje van 132.000 euro is de Air Grand Touring momenteel de duurste Lucid die je in Europa kunt kopen.

Wat is Android Auto?

Software is een steeds belangrijker onderdeel van moderne auto’s. Vrijwel alle auto’s bevatten een eigen infotainmentsysteem. Daarmee kun je bijvoorbeeld navigeren of muziek luisteren. De grote autobouwers integreren bovendien allemaal Android Auto en Apple CarPlay. Daarmee kun je je smartphone koppelen aan je auto. Het scherm van je auto wordt als het ware een grotere versie van je Android-telefoon of iPhone. Ook via deze besturingssystemen kun je navigeren, maar dan met je ‘eigen’ apps, die dus op je Android-telefoon of iPhone staan. Je kan bijvoorbeeld ook wat makkelijker muziek op Spotify streamen.

Google integreert bovendien zijn Google Assistant in Android Auto. Dit werkt mogelijk net wat fijner dan de spraakassistent van het infotainmentsysteem van je auto. Daarnaast kan je Googles digitale assistent vragen stellen die buiten de scope van de reguliere spraakassistent liggen, zoals over het weer of eetlocaties.

Lucid Gravity SUV

Naar verwachting komen zowel Android Auto als Apple CarPlay later dit jaar ook naar de tweede EV van Lucid, de Gravity SUV. Ook die EV zal de hogere segmenten bedienen, niet alleen qua prijs – de EV is ook een heel stuk groter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business