Nieuws

Volgende AirPods kunnen een ingebouwde camera krijgen

AirPods Pro
© Avid Photographer. Travel the world to capture moments and beautiful photos. Sony Alpha User / iStock
Draadloze oortjes met een ingebouwde camera: het klinkt te gek voor woorden, maar voor de volgende AirPods zou het zomaar kunnen.

Normaal gezien dienen AirPods voor twee zaken: om audio te beluisteren en om te bellen. Apple zou zijn volgende oortjes echter van extra functies voorzien. Daarvoor werkt het merk aan AirPods met een ingebouwde camera.

Dat is nieuws dat Apple-analist Ming-Chi Kuo bekendmaakt via zijn blog. Uit een analyse van de toeleveringsketen, kan hij alleen maar besluiten dat Apple camera’s in de volgende AirPods gaat verwerken. Een camera in je oren klinkt misschien wat vreemd, maar volgens Apple zou zo’n camera-oortje de ervaring voor Vision Pro-gebruikers flink kunnen verbeteren.

Spatial Computing

Kuo denkt namelijk dat die camera moet dienen om Spatial Computing, dat Apple met de Vision Pro aanbiedt, tot een hoger niveau te tillen. Momenteel ondersteunen de AirPods al zogenaamde ‘spatial audio’. Daardoor kan je horen of geluid langs links of rechts komt. Gebruik je die oortjes met de VR-bril van Apple? Dan moet dat een onderdompelende ervaring zijn: wanneer je je hooft draait, bewegen de geluiden namelijk niet mee. Met andere woorden: het klinkt écht alsof je jezelf door een ruimte begeeft, met geluid om je heen.

Camera’s moeten die ervaring nog beter gaan maken. Naast een camera zou Apple ook meteen een infraroodontvanger inwerken. Het is die ontvanger die scans van je gezicht kan maken, zodat je een iPhone kan ontgrendelen met Face ID. Die sensor zou Apple kunnen gebruiken voor een breed scala aan doeleinden, zoals het analyseren van handbewegingen.

Meta achterna

Opmerkelijk genoeg is Apple niet de enige fabrikant die aan draadloze oortjes met een camera zou werken. Ook Meta werkt aan een draadloos audioproduct. Daar zal naar verluidt een camera, maar ook artificiële intelligentie in zitten. Het lijkt er sterk op dat beide bedrijven ongeveer hetzelfde idee hebben: Meta biedt namelijk VR-headsets aan onder het merk Quest, en de kans is groot dat de camera-oortjes ook daar een functie zullen hebben.

Uitgelicht artikel Noyb Meta werkt aan draadloze oortjes met AI en een camera

Of de oortjes uiteindelijk ook functies zullen hebben voor wie geen Vision Pro op het hoofd heeft staan, is afwachten. Wel zal Apple eerst een aantal problemen van de baan moeten krijgen. In de ontwikkeling van draadloze camera-oortjes botste Meta namelijk op een aantal problemen. Zo worden de oortjes bij Meta nog flink warm. Voor personen met lang haar is de meerwaarde bovendien gering: meestal zit het haar voor de camera, waardoor die z’n nut verliest. Hoe Apple en Meta het hoofd willen bieden aan die uitdagingen is de grote vraag. De kans is namelijk klein dat de merken een product uitbrengen waarvoor je je haar kort moet laten knippen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business