Nieuws

Storing bij Xbox Live maakte games urenlang onspeelbaar

Xbox One
© iStock / Wongsakorn Napaeng
Wie gisteren een spelletje wilde spelen op de Xbox, kwam van een koude kermis thuis: de onlinediensten waren onbereikbaar.

Probeerde je gisterenavond te gamen op je Xbox? De kans is groot dat het dan niet lukte. Xbox Live, de online dienst die bij de console hoort, kampte gisterenavond enkele uren met een storing.

De problemen staken gisterenavond rond 8 uur de kop op, met een zwaartepunt omstreeks 9 uur. Op zich is dat niet zo vreemd: dat is het moment waarop meeste mensen zichzelf achter de tv zetten om een spelletje te spelen.

Inloggen onmogelijk

De storing had betrekking tot de diensten voor accounts en profielen. Rond ongeveer 8 uur liet Microsoft al een eerste foutmelding zien. Daarin vertelde de fabrikant dat gebruikers mogelijk niet ingelogd geraakten en dat sessies onderbroken konden worden. Microsoft waarschuwde meteen voor “gerelateerde problemen”, en daar hadden heel wat gebruikers last van.

Meeste games vereisen namelijk een online verbinding om ze te kunnen spelen, ook als de game zelf geen onlinefunctionaliteiten heeft. De game probeert je tijdens het opstarten in te loggen, zodat gecontroleerd kan worden dat je de game wel degelijk hebt aangekocht. Gisteren liep dat in de soep, en werden heel wat games onspeelbaar.

Lukte het wel om een game te spelen? Dan waren de onlinefunctionaliteiten van die game onbereikbaar dankzij de storing. Meer nog: wie de voortgang in games opslaagt in de cloud, kon gisteren die voortgang niet opslaan. Ook daarvoor is namelijk een actieve verbinding met Xbox Live nodig. Ook op pc botsten heel wat gamers op problemen. Tenminste: dat is het geval als ze gamen via de Xbox-app. Ook die zoekt namelijk aansluiting op het Xbox Live-netwerk. Hetzelfde gold voor wie gamet in de cloud: ook die was gisteren een tijdlang onbereikbaar.

Inmiddels opgelost

Microsoft loste de problemen deze nacht op. Daardoor kunnen gebruikers sinds 04:20 lokale tijd opnieuw inloggen om een spelletje te spelen. Het bedrijf onderzoekt de oorzaak van het probleem nu, zodat storingen zoals deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Uitgelicht artikel Xbox One Xbox-appwinkel voor Android en iOS komt in juli

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business