Nieuws

Xbox-appwinkel voor Android en iOS komt in juli

Xbox One
© iStock / Wongsakorn Napaeng
Microsoft heeft al langer plannen om de aanwezigheid van Xbox op smartphones te versterken. Vanaf juli helpt een nieuwe appwinkel daarbij.

Europese regelgeving bepaalt dat Apple en Google alternatieve app stores voor Android en iOS moeten toestaan. Dat opent mogelijkheden voor Microsoft, waar ze het al langer over een Xbox-appwinkel voor smartphones hebben. Het lijkt erop dat die appwinkel in juli zijn digitale deuren al kan openen.

En dat is toch iets of wat opmerkelijk, zeker gezien de ambities van Microsoft. Het merk beroept zich op Europese regelgeving om zo’n tweede app store te mogen openen, maar wil dat niet enkel in Europa doen. Dat is flink vervelend: op Android kan het wel, maar Apple staat enkel toe dat Europese iOS-gebruikers een alternatieve winkel installeren. Kortom: klanten in Amerika of Azië zouden de app daardoor niet kunnen installeren.

Niet als app beschikbaar

Om toch voor iedereen beschikbaar te zijn, zal de appwinkel van Xbox beschikbaar zijn op het internet, en dus te bereiken via de browser. Volgens Sarah Bond, president van Xbox, zullen op dat moment vooral first-partytitels te krijgen zijn. Het gaat dan al lang niet meer om enkel Xbox-gamers: ook het populaire Candy Crush is eigendom van Microsoft. Ook Minecraft mag je vanaf het eerste moment verwachten in die digitale appwinkel.

De grote vraag is natuurlijk hoe dat allemaal in zijn werk gaat gaan. Net daarrond heersen nog grote vragen. Apple laat het namelijk wel toe om alternatieve appwinkels op te richten, maar niet zoals Microsoft dat voor ogen heeft. Gebruikers in de EU kunnen ondertussen apps van het internet installeren die niet in de App Store voorkomen, maar voor de rest van de wereld kan het nog niet. Hoewel iPhone-gebruikers in de EU al wel apps kunnen installeren, wil Microsoft overal ter wereld een gelijkaardige ervaring aanbieden.

Cloudgaming

Het lijkt er dan ook op dat cloudgaming een belangrijke rol zal spelen. Op die manier hoeven gebruikers geen apps of spellen te installeren, maar kunnen ze verbinding maken met de servers van Microsoft om te gamen. Die aanpak zou meteen wereldwijd werken. Voor een spel als Minecraft valt die aanpak goed te verstaan, maar voor een titel als Candy Crush veel minder. Uiteindelijk is het wel de bedoeling om een volwaardige appwinkel op poten te zetten, al wordt dat moeilijk zo lang het beleid rond appstores in de EU en Amerika niet gelijkgetrokken wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business