Google Pixel 9 stapt over op ultrasone vingerafdrukscanner

Pixel 9 mini
© OnLeaks
Googles Pixel 9-serie stapt naar verluidt over op een ultrasone vingerafdrukscanner. Dit moet de problemen met de vingerafdrukscanners op eerdere Pixel-toestellen oplossen.

Google gebruikt al jarenlang vingerafdrukscanners in het scherm voor zijn Pixel-telefoons. Tot nu toe waren deze allemaal van het ‘optische’ type. Dit betekent dat ze met een soort camera een 2D-foto van je vingerafdruk maken en die vergelijken met de opgeslagen scan van je vinger(s). De ultrasone vingerafdrukscanners, waar Google mogelijk op overstapt met de Pixel 9-serie, werken net even anders. Deze herkennen je vingerafdruk met behulp van ultrasone (zeer hoge en onhoorbare) geluidsgolven.

Het grote voordeel van dit type scanner is dat ze een stuk sneller werken. In plaats van telkens een foto te moeten nemen en te verwerken, kunnen ultrasone scanners de patronen in je vingerafdruk vrijwel direct herkennen. Samsung gebruikt deze scanners al geruime tijd in zijn Galaxy S-smartphones, waaronder de Galaxy S24-serie. De specifieke variant die Google mogelijk gebruikt in de Pixel 9 en Pixel 9 Pro is de Qualcomm 3D Sonic Gen 2-scanner, met een oppervlak van 8 x 8 mm, die ook wordt gebruikt in de Galaxy S24 Ultra.

Vingerafdrukproblemen op Pixels

Men hoopt dat de nieuwe vingerafdrukscanner een einde maakt aan de aanslepende problemen op Pixel-telefoons. Vlak na de release van de Pixel 6a bleek het mogelijk om de optische scanner te omzeilen: deze ontgrendelde ook met niet-geregistreerde vingers. Bovendien bleken de scanners niet altijd even goed te werken met screenprotectors. Google hield om die reden zelfs een lijst bij van goedgekeurde screenprotectors.

De scanners bleken daarnaast ook vaak te traag. De exacte oorzaak hiervan is onduidelijk. Optische scanners kunnen, met de juiste software en hardware, razendsnel werken. De hoop is nu gevestigd op ultrasone vingerafdrukscanners, die hopelijk geen last hebben van deze genoemde problemen.

Uitgelicht artikel Google Pixel 9 Google Pixel 9 komt mogelijk ook in ‘Barbie-roze’

Of Google daadwerkelijk overstapt op dit nieuwe type vingerafdrukscanners is voorlopig nog koffiedik kijken. Op 13 augustus zal hierover meer bekend worden: dan wordt de Pixel 9-serie officieel geïntroduceerd tijdens ‘Made by Google’. Vermoedelijk komt de zoekgigant op diezelfde dag ook met de Pixel 9 Fold of Pixel Fold 2. Die laatste maakt overigens nog gebruik van een ‘normale’ vingerafdrukscanner, die niet in het scherm verwerkt zit.

googlegoogle pixel 9google pixel 9 promobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN