Nieuws

‘Pixel 6a ontgrendelt met niet-geregistreerde vingerafdrukken’

Google Pixel 6a
Consumenten die de Google Pixel 6a hebben aangeschaft, melden dat ze de smartphone kunnen ontgrendelen met niet-geregistreerde vingerafdrukken. De precieze oorzaak is nog onduidelijk.

Google onthulde vorige week definitief de Google Pixel 6a; de budgettelefoon uit de Pixel 6-reeks. In aanloop naar de verkoop van de smartphone, rolde Google nog een update uit om de prestaties van de in-display vingerafdrukscanner te verbeteren. Desondanks wordt de scanner in de Google Pixel 6a geplaagd door problemen. Journalisten klagen onder andere over de snelheid van de scanner. Dat is echter de minste zorg voor Google – de beveiliging van de scanner lijkt immers niet gegarandeerd.

Vingerafdrukscanner Pixel 6a

Verschillende Reddit-gebruikers melden dat de Pixel 6a ontgrendeld kan worden met niet-geregistreerde vingerafdrukken. Een eigenaar meldt dat hij enkel zijn duimen heeft geregistreerd op de smartphone, maar dat het toestel zich ook laat ontgrendelen met zijn wijsvinger. Het probleem – dat zich volgens verschillende reviewers al voordeed voordat de verkoop van start ging – lijkt niet op elk toestel terug te keren. 9to5Google meldt dat het op zijn testexemplaren het beveiligingslek niet kan reproduceren.

Over de oorzaak van het probleem zijn vooralsnog geen details bekend. Google heeft nog niet op de commotie gereageerd. Het is mogelijk dat Google met de aanstaande beveiligingsupdate van augustus, die inmiddels uitrolt naar de Google Pixel 6a, een oplossing voor het probleem heeft ingebracht. Zeker is dat echter niet, gezien de update vooralsnog niet wijdverspreid beschikbaar is.

Problemen Google Pixel 6-serie

Google’s problemen met de vingerafdrukscanner op de Pixel 6a vormen een herhaling van wat het bedrijf eerder heeft meegemaakt bij de 6 en 6 Pro. Hoewel die toestellen geen last hebben gehad van dit beveiligingsprobleem, hadden consumenten wel maandenlang last van haperende of niet-werkende in-display scanners. Dit komt bovenop andere software- en hardwarematige problemen die de kop op spelen, zoals slecht netwerkbereik.

Google verkoopt de Pixel 6a officieel niet in België en Nederland. Dat geldt voor alle Pixel-toestellen die het tot op heden op de markt heeft gebracht. Eerder verkocht het wel de Nexus-smartphones in de Benelux. Die toestellen vormden de voorgangers van de Pixel-serie. Webwinkels als Belsimpel en Fnac verkopen de 6a overigens wel. In het geval van Belsimpel gaat het om grijze import; voor Fnac-toestellen gaat het om voorraad van de Franse Fnac-webwinkel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business