Hackers gijzelen honderdduizenden Taylor Swift-tickets

Ticketmaster hack
© Unsplash / Yvette de Wit
Hackersgroepering ShinyHunters zegt meer data te hebben gestolen dan eerder bekend is gemaakt. Het gaat onder meer om 440.000 tickets voor Taylor Swift’s Eras Tour.

Eind mei lekte uit dat hackersgroep ShinyHunters de gegevens van ongeveer 560 miljoen Ticketmaster-klanten had gestolen. Aanvankelijk was bekend dat het ging om namen, adresgegevens, e-mailadressen, gedeeltelijke creditcardgegevens en telefoonnummers. Cybersecurity-publicatie Hackread meldt echter dat bij de aanval ook ticketgegevens zijn buitgemaakt. Het gaat om ongeveer 193 miljoen barcodes, met een waarde van meer dan 22,6 miljard dollar. Onder deze tickets bevinden zich ook 440.000 tickets van Taylor Swift’s extreem populaire Eras Tour.

Waarde flink gestegen

Nu dit bekend is, heeft ShinyHunters de ‘ransom’ voor de gelekte gegevens flink verhoogd. Waar de hackersgroep in eerste instantie 500.000 dollar vroeg, is dat inmiddels gestegen tot 8 miljoen. “We hebben ontdekt hoe we (de ransom, nvdr.) veel duurder kunnen maken en de verzekering accepteert dit zeker; we beginnen de onderhandelingen opnieuw bij 8 miljoen dollar en laten dit weten aan de onderhandelaar en de verzekering”, schrijft ShinyHunters via Breach Forums.

Opmerkelijk is dat de hackersgroep beweert eerder een “bod van 1 miljoen dollar” te hebben geaccepteerd. Later is het daar toch op teruggekomen, vermoedelijk na verdere analyse van het totale datapakket van 1,3 TB. Het is niet duidelijk of Live Nation, het bedrijf achter Ticketmaster, daadwerkelijk heeft voorgesteld 1 miljoen dollar te betalen. Het ticketbedrijf heeft hierover geen uitspraken gedaan.

Beveiligde creditcardgegevens

ShinyHunters biedt in zijn bericht op Breach Forums ook meer inzicht in de andere gegevens die zijn gestolen. Volgens de hackersgroepering gaat het onder meer om 400 miljoen versleutelde creditcards, 440 miljoen unieke e-mailadressen en 680 miljoen bestelgegevens.

Voor Ticketmaster-klanten is het zaak om alert te zijn op ongewenste e-mails, telefoontjes en sms-berichten. Gezien Live Nation vermoedelijk nog onderhandelt met ShinyHunters, is de kans echter klein dat de gegevens nu al worden misbruikt. Naarmate de tijd vordert, zal die kans echter wel toenemen.

BeveiligingTicketmaster

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN