Proton Pass lanceert veilige links voor wachtwoorddelen

Proton Pass Secure Link
© Proton
Proton Pass biedt voortaan veilige, tijdelijke links om wachtwoorden met anderen te delen. Als ontvanger van zo'n link heb je geen Pass-account nodig om het wachtwoord te bekijken.

Wil je een wachtwoord uit Proton Pass delen met vrienden of familie? Voortaan hoef je dit niet meer te delen als document of bericht, maar kun je de zogeheten Secure Links gebruiken. Dat zijn links die je kan versturen om wachtwoorden, bankkaarten, notities en andere items in Pass te delen. De ontvanger hoeft geen Proton Pass-account te hebben: ze hoeven enkel de link aan te klikken om de gedeelde gegevens in te zien.

Als Pass-gebruiker kun je instellen hoe vaak de link geopend kan worden, evenals hoelang zo’n link toegankelijk blijft. Via het Secure Link-dashboard kun je vervolgens inzien hoe vaak de link al is geopend. Het is te allen tijde mogelijk om de toegang tot de beveiligde link in te trekken, bijvoorbeeld als je vermoedt dat hij is gelekt.

Beveiligde wachtwoorden

Proton Pass benadrukt dat de links alleen zichtbaar zijn voor de Pass-gebruiker en de ontvanger; de links worden namelijk lokaal, op je apparaat dus, aangemaakt. Wanneer je de gedeelde logins aanpast, is dat overigens meteen zichtbaar via de gedeelde link.

Ook het decoderen van de beveiligde inloggegevens gebeurt lokaal. Wanneer de ontvanger op de link klikt, wordt er een lokalisatiesleutel naar Pass gestuurd. Op basis daarvan komt er een beveiligd bestand terug. Met de decoderingssleutel in de gedeelde link kan dat bestand ontsleuteld worden. Hierdoor zijn de gegevens die je deelt via Pass steeds eind-tot-eindversleuteld en kan Proton ze niet inzien.

Enkel voor betalende gebruikers

Proton zegt de Secure Link-functie vandaag uit te rollen naar Visionary- en Lifetime-abonnees. Ergens in de komende dagen komen alle andere Pass-abonnees aan de beurt. Heb je geen Pass-abonnement, dan kun je de veilige links niet gebruiken. Tijdelijk kan je Pass Plus wel voor een lager bedrag aanschaffen: de wachtwoordmanager kost dan geen 4,99 maar 1 euro per maand, oftewel 12 euro op jaarbasis.

Uitgelicht artikel Proton Pass Monitor Proton Pass monitort darkweb voor datalekken

Geen abonnement, maar toch wachtwoorden delen? Dat kan: Proton lanceert namelijk ook een “Extra Password”-functie. Daarmee kun je een extra wachtwoord aanmaken voor je Pass-account. Je kunt dan ook bepalen wat de gebruiker precies te zien krijgt. Zoals gezegd is de Extra Password-functie ook beschikbaar voor degenen met Proton Pass Free.

Beveiligingprotonproton passwachtwoordmanager

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen