Proton Pass monitort darkweb voor datalekken

Proton Pass Monitor
© Proton
Proton Pass heeft maandag een nieuwe functie gelanceerd genaamd ‘Pass Monitor’. De dienst zal onder andere het darkweb nagaan voor gelekte inloggegevens.

Datalekken zijn alomtegenwoordig: elke 39 seconden wordt er ergens ter wereld een dienst gehackt. De gegevens die hackers buitmaken, worden vaak te koop aangeboden op het darkweb. Dit ontoegankelijke deel van het internet is een geliefd trefpunt voor cybercriminelen. Dark Web Monitoring van Proton Pass geeft gebruikers inzicht in wat er op het darkweb te koop is: als hun gegevens zijn gelekt, worden ze gewaarschuwd én aangeraden om nieuwe wachtwoorden in te stellen voor de getroffen accounts.

Zoeken naar gelekte e-mailadressen

De wachtwoordmanager zoekt specifiek naar de e-mailadressen die gebruikers in hun accounts hebben opgeslagen. Dit geldt ook voor de e-mailaliassen die via de Pass-wachtwoordmanager zijn gecreëerd. Wordt een e-mailadres gevonden, dan ontvangt de gebruiker meteen een melding. Zo kunnen ze hun wachtwoord aanpassen en indien nodig van alias wisselen.

Password Health en 2FA

Naast Dark Web Monitoring omvat de Pass Monitor-dienst ook een ‘gezondheidscheck’ voor je wachtwoorden. Password Health controleert de sterkte van de opgeslagen wachtwoorden en bekijkt of wachtwoorden dubbel voorkomen in je wachtwoordkluis. Bij zwakke wachtwoorden of hergebruik wordt de gebruiker via meldingen op de hoogte gebracht.

Nieuw is de controle op tweetrapsauthenticatie (2FA). Proton onderzoekt of 2FA kan worden ingesteld als extra beveiligingslaag. Is dat mogelijk, dan wordt dit aangegeven in de Pass-wachtwoordkluis. Let wel: Pass kan niet controleren of je 2FA gebruikt, maar toont alleen waar je het kan activeren.

Gratis en betaalde functies

De Dark Web Monitoring-service is enkel beschikbaar voor Pass Plus-klanten. Wie gebruik wil maken van deze functie, zal dus een abonnement op Pass moeten afnemen. 2FA-controles en Password Health zijn daarentegen gratis functies van de Proton Pass-wachtwoordkluis.

De Pass Monitor-functies komen de komende dagen beschikbaar voor alle Pass-gebruikers. Ze zijn niet apparaatgebonden: gebruikers op Android, iOS en Windows kunnen er dus mee aan de slag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business