Koopgidsen

De beste wachtwoordmanagers in 2024

Beste wachtwoordmanagers
© TechPulse/Unsplash
Een veilig digitaal leven eindigt niet bij veilige wachtwoorden. Een goede wachtwoordmanager is minstens net zo belangrijk. Waar je op moet letten bij zo'n wachtwoordkluis? Wij leggen het je uit.

Voor elk bedrijf waar je tegenwoordig klant bent, heb je wel een wachtwoord nodig. Of je nu even een schroef moet bestellen bij de bouwmarkt, lid bent of wordt van een ziekenfonds of snel je mobiele tickets voor De Lijn wilt aanschaffen. Dat wachtwoorden als ‘Wachtwoord#123’ niet bepaald veilig zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Tegelijk is het onmogelijk om voor elke dienst een uniek wachtwoord te maken én te onthouden. Althans, als je dat alles in de hersenpan wilt opslaan.

Elk wachtwoord proberen te onthouden is gelukkig overbodig geraakt door wachtwoordmanagers. Dat is namelijk exact wat zo’n wachtwoordkluis voor je doet: het wachtwoord digitaal opslaan zodat jij dat zelf niet hoeft te doen. Dat scheelt je niet alleen het raden van het juiste wachtwoord maar bovenal ook alle tripjes naar je inbox om het wachtwoord te herstellen. Met veilige wachtwoorden – en dan bedoelen we paswoorden als ‘s!Rk^KX@x34g0816!f’ – mag je dit steeds herhalen. Weet jij na één dag nog de exacte volgorde? Het zou ons alvast niet lukken.

Digitale wachtwoordkluis

Met wachtwoordmanagers ben je in één klap af van die wekelijkse wachtwoordloterij. Je vult in het digitale programma je wachtwoord, gebruikersnaam en de website waarvoor deze bestemd is in en je bent klaar. Elke keer als je nu de website bezoekt, open je de wachtwoordkluis en haal je de benodigde inloggegevens eruit. Gelukkig hoef je dat eigenlijk nooit zelf te doen en hebben zulke programma’s tegenwoordig automatische invulopties. Het maakt daarvoor niet uit of je Android, iOS, MacOS of Windows gebruikt. Als de website of app geopend is waar het wachtwoord bij hoort, krijg je direct een melding om het paswoord in te vullen.

Voordelen wachtwoordmanagers
Met paswoordmanagers hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden: je masterwachtwoord.

Wachtwoordmanagers verlossen je dus van het onthouden van de nodige wachtwoorden. Althans, de meeste wachtwoorden hoef je niet meer te onthouden. Zo’n digitale kluis is namelijk alsnog met een wachtwoord beveiligd. Dat is maar beter ook: het lijkt ons niet bijzonder verstandig om paswoorden, die je juist wil beveiligen, zomaar op straat te leggen. Kies bij het instellen van je digitale wachtwoordkluis dus zeker en vast voor een stevig masterpaswoord. Die tekencombinatie heb je nodig om de kluis te betreden. Hackers worden zo bij de voordeur de halt toegeroepen. Wachtwoorden die je eerder bij een andere website of app gebruikt hebt, gebruik je best niet opnieuw.

Zijn wachtwoordmanagers veilig?

Tegelijk vertrouw je je gegevens toe aan de bedrijven die de kluizen ontwikkelen. Kan je die wachtwoorden eigenlijk wel aan wachtwoordmanagers toevertrouwen? Het is een vraag die je op verschillende manieren kan beantwoorden. Het korte antwoord op de vraag is: meestal wel. Kijk je naar het lange verhaal, dan hangt dit af van hoe wachtwoordmanagers hun beveiliging regelen. Meestal – zeker als het een bekende kluis is – zit dat wel goed. Belangrijk om te weten is dat de managers niet bij je wachtwoorden kunnen omdat ze simpelweg niet over het masterpaswoord beschikken. Als je een account op een wachtwoordmanager aanmaakt, wordt een kluis aangemaakt die enkel bij zo’n wachtwoordmanager gestald staat. Wat er in die kluis staat kunnen zij niet zien, zonder dat zij over jouw wachtwoord beschikken, wat dus niet het geval is.

Goed om te weten ook is dat wachtwoordmanagers vaak tweetrapsauthenticatie bevatten. Op die manier kan je nog extra beveiligingslaag toevoegen aan je account waar alleen jij toegang tot hebt. Mocht een wachtwoordmanager niet over tweestapsverificatie (2FA) beschikken? Sla ‘m dan zeker over. Het is net een extra laagje beveiliging dat gewenst is voor gevoelige data als wachtwoorden.

Bij het uitkiezen van een wachtwoordmanager, raden we ook vast aan om het recente nieuws over dat bedrijf te lezen. Kwamen ze met een lek in het nieuws en hoe sprongen ze daarmee om. Dat ze te maken kregen met een datalek hoeft niet erg te zijn, zeker als ze de situatie nauw opvolgen. Een datalek is bijna onvermijdelijk – hoe je daarop reageert, is dan zeker van betekenis.

Gratis versus betaalde kluizen

Dan is er nog de eeuwige discussie of je voor een betaalde of gratis kluis moet kiezen. Dat hangt wat ons betreft echt af van je persoonlijke noden. Wil je enkel en alleen wachtwoorden opslaan en wil je geen gebruikmaken van beveiligde notities of andere functies als beveiligde bestandsopslag? Kies dan gerust voor een gratis paswoordmanager. Waarom zou je immers betalen voor functies die je niet gebruikt?

Of je dus een gratis of betalende licentie moet nemen op een wachtwoordkluis, hangt dus zeker af van je persoonlijke noden. Wees je er wel van bewust dat relatief weinig bedrijven nog zulke gratis diensten aanbieden. Hieronder vind je een niet-onuitputtelijke lijst met extra functies die we vaak in betaalde managers terugvinden. Op basis daarvan kan je bepalen of je een budget moet bepalen om een wachtwoordmanager te nemen, of dat een gratis dienst ook bij je past.

  • Cloudopslag (elk type bestand);
  • Veiligheidsmonitoring (controleert op wachtwoordlekken bij diensten die je gebruikt);
  • Toegang in noodgevallen (eenvoudige toegang tot je wachtwoorden voor familie in het geval van een noodgeval);
  • Tweetrapsverificatie (hangt af van welke manager je kiest, vaak is het ook aanwezig in de gratis variant);
  • Inloggen met een (relatief gezien) onbeperkt aantal apparaten tegelijk.

De beste wachtwoordmanagers in 2024

  1. 1Password
  2. Bitwarden
  3. Dashlane
  4. Proton Pass
  5. iCloud keychain

1. 1Password 

1Password

Voordelen

Gebruiksvriendelijke interface
Schappelijke prijs
Handige vakantiemodus

Nadelen

Masterwachtwoord verplicht invoeren na herstart (browser)

Specificaties

  • Prijs: 3,21 euro (persoonlijk abonnement).
  • Apps beschikbaar op: Android, iOS, MacOS, Windows, Linux en alle gangbare webbrowsers.
  • Handige functies: 2FA, beveiligde cloudopslag (1 GB), cloudnotities en (gratis) delen van je wachtwoorden met anderen.

1Password is een toonaangevende wachtwoordmanager die vaak als beste uit de bus komt bij vergelijkende tests. Het is een betaalde dienst die je op verschillende manieren kunt gebruiken: via een browserextensie, een desktopapp of een mobiele app. De apps hebben in 2022 een frisse look gekregen en zijn weer helemaal up-to-date. 1Password blijft echter voortdurend innoveren. Je kan dus regelmatig nieuwe, handige functies verwachten.

De wachtwoordmanager is heel gebruiksvriendelijk. Je kunt je database snel en makkelijk importeren uit een vorige wachtwoordkluis. Ook als je geen ervaring hebt met wachtwoordkluizen is 1Password simpel in gebruik. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig het overzicht bewaren door bepaalde accounts als favoriet te markeren. Accounts die je niet als favoriet hebt aangeduid, kan je net zo goed terugvinden via de alfabetische sortering.

1Password schermafbeelding
© 1Password

1Password heeft ook alle voordelen die je van premium wachtwoordmanagers mag verwachten. Je kan makkelijk je kredietkaartgegevens opslaan, beveiligde notities maken in de app en gebruikmaken van 1 GB cloudopslag. Bovendien controleert de dienst voortdurend of je opgeslagen wachtwoorden zijn gelekt en raadt je dan aan om ze te veranderen. Als je veel reist, is deze wachtwoordmanager ook ideaal: je kunt namelijk een vakantiekluis activeren. Zo kan je tijdens je vakantie niet zomaar bij je andere wachtwoorden in je account komen.

Een gratis variant van 1Password ontbreekt. Tegelijk krijg je wel een hoop terug voor hetgeen je betaalt. Een persoonlijk Premium-account kost 3,21 euro per maand, inclusief belasting.

2. Bitwarden

Bitwarden

Voordelen

Vrijwel altijd gratis
Optie om zelf te hosten

Nadelen

Minder intuïtieve interface

Specificaties

  • Prijs: gratis (Premium kost minder dan 1 dollar per maand/10 dollar per jaar).
  • Apps beschikbaar op: Android, iOS, MacOS, Windows, Linux en alle gangbare webbrowsers.
  • Handige functies: 2FA (enkel e-mail en app, geen beveiligingssleutel), onderzoek naar datalekken, optie om wachtwoorden zelf te ‘hosten’.

Bitwarden is een populaire keuze voor gebruikers die veel waarde hechten aan beveiliging en privacy. Dat is ook duidelijk te zien aan de software, die volledig open source is. Je kunt dus zelf de code van de applicatie bekijken. Dit heeft als groot voordeel dat iedereen het Bitwarden-team kan ondersteunen bij het opsporen en oplossen van beveiligingsproblemen in zijn wachtwoordmanager. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de kosten laag blijven, waardoor Bitwarden voor vrijwel iedereen gratis is.

Vrijwel, want je kunt ook abonnementen nemen. Volgens de website van bitwarden kost dit je ‘minder dan één dollar per maand’ (of 10 dollar per jaar) als je het basisabonnement neemt. Voor die prijs krijg je toegang tot geavanceerde 2FA-opties, ‘Bitwarden Authenticator’ (voor het aanmaken van 2FA-codes) en ‘noodtoegang’ als familieleden bij een ongeluk toegang tot je account nodig hebben. Het Familie-abonnement waar je tot zes familieleden op kan toevoegen kost 3,33 dollar per maand. De functies van het Familie-abonnement zijn hetzelfde als die van Premium, met als extraatje dat je makkelijker wachtwoorden kan delen.

Bitwarden
© Bitwarden

De wachtwoordmanager biedt verder de mogelijkheid om de wachtwoordkluis zelf te hosten. Zo ben je voor de beveiliging van je inloggegevens niet afhankelijk van een derde partij. Een unicum, eentje waar je wel heel goed over moet nadenken: zelf je wachtwoordkluis opslaan vereist namelijk stevige beveiliging.

Bitwarden heeft echter ook zijn nadelen en zwakke punten. De interface is voor veel mensen ‘moeilijker te gebruiken’ dan die van bijvoorbeeld 1Password of Dashlane. De apps ogen ook net iets minder verfijnd.

3. Dashlane

Dashlane

Voordelen

Inclusief VPN
Er is een gratis versie (beperkt)
Gebruiksvriendelijke interface

Nadelen

Prijzig Premium-abonnement
Dashlane Free is wel heel beperkt

Specificaties

  • Prijs: gratis (Premium beschikbaar voor 4,42 euro per maand).
  • Apps beschikbaar op: Android, iOS, MacOS, Windows, Linux en alle gangbare webbrowsers.
  • Handige functies: 2FA, beveiligde cloudopslag (1 GB), cloudnotities en (gratis) delen van je wachtwoorden met anderen.

Hoewel Dashlane een gratis abonnement aanbiedt, moet je daar niet al te veel van verwachten. Met dit abonnement kan je namelijk slechts 25 wachtwoorden opslaan. Deze wachtwoorden kan je bovendien op slechts één apparaat benaderen. Wil je de opgeslagen wachtwoorden op meerdere apparaten gebruiken, of wil je meer dan 25 wachtwoorden bewaren, dan moet je overstappen naar het Premium-abonnement. Hiervoor betaal je 4,42 euro per maand, inclusief belasting. Je kan de wachtwoordkluis dan op meerdere apparaten tegelijk gebruiken (geen limiet). Bovendien controleert de wachtwoordmanager vanaf dit plan de veiligheid van je wachtwoorden via Darkweb-monitoring.

Dashlane is qua design en functionaliteit vergelijkbaar met 1Password. De app is eenvoudig te bedienen, wachtwoorden zijn snel te vinden en ook het toevoegen van een wachtwoord is heel eenvoudig.

© Dashlane

Uniek aan Dashlane is dat je ook meteen toegang krijgt tot de Dashlane VPN. Wie toch al een VPN wilde nemen, heeft daar direct baat bij. Verder springen er niet direct unieke functies in het oog. Wat wel direct opvalt is dat Dashlane tegenwoordig een stuk prijziger is dan 1Password. Tenzij je echt zit te wachten op de VPN, is het niet direct duidelijk waarom je voor Dashlane zou moeten kiezen.

Wil je liever geen cent uitgeven? Dan gaat het tussen Bitwarden en Dashlane, waarbij Bitwarden eigenlijk altijd de betere (completere) keuze is.

4. Proton Pass

Proton Pass

Voordelen

Stevige functieset, inclusief aliassen
Gebruiksvriendelijke interface
Kluis delen is een mooi extraatje

Nadelen

Pass Plus is redelijk prijzig t.o.v. Free

Specificaties

  • Prijs: gratis (Pass Plus beschikbaar voor 3,99 euro per maand)
  • Apps beschikbaar op: Android, iOS en alle gangbare webbrowsers op computers, m.u.v. Safari;
  • Handige functies: 2FA, beveiligde cloudopslag (1 GB), cloudnotities, Hide-My-Email-aliassen en delen van je wachtwoorden met anderen.

Proton is weliswaar een nieuwkomer in de markt van wachtwoordmanagers, maar is zeker geen nieuwe speler als het aankomt op apps die je privacy moeten beschermen. Hiervoor bracht het eerder de Proton Mail-app uit, evenals Calendar en Proton Drive. Proton Pass bouwt voort op de kennis en kunde die het Zwitserse merk opbouwde met zijn andere apps, met een verrassend eindresultaat. Functioneel kan Pass zich meten met 1Password en Dashlane. Met de Hide-My-Email-aliassen weet het ze zelfs te overtreffen.

Proton Pass
© Proton AG

Vergelijkbaar met Bitwarden is Proton Pass gratis in gebruik, tenzij je de mogelijkheden nodig hebt. In het gratis Pass-abonnement (Pass Free) moet je het bijvoorbeeld zonder de 2FA-generator stellen. Ook kan je slechts een beperkt aantal Hide-My-Email-aliassen aanmaken (10) en je kluis met slechts 3 mensen delen. Met het Pass Plus zit er geen limiet op het aantal aliassen en kan je de kluis delen met 10 personen. Welk abonnement je ook kiest: je kan steeds een onbeperkt aantal wachtwoorden opslaan, en deze ook steeds vanaf een onbeperkt aantal apparaten bekijken.

Over de app van Proton Pass op Android en iOS, evenals de extensies voor de webbrowsers, zijn we ten slotte erg te spreken. De interface ziet er uitnodigend uit en opties zijn makkelijk te vinden. Of Pass ook aansluit bij jouw behoeften, is makkelijk te achterhalen via een Pass Free-account. Is het niet wat je wil, dan kan je het account net zo snel weer verwijderen.

5. iCloud Keychain

iCloud Keychain

Voordelen

Altijd gratis
Geen extra apps nodig
Werkt vlotter dan andere diensten

Nadelen

Werkt enkel op Apple-apparaten

Specificaties

  • Prijs: gratis (ingebakken in iOS, iPadOS MacOS).
  • Apps beschikbaar op: iOS, iPadOS en MacOS.
  • Handige functies: ingebakken in de besturingssystemen en daardoor zeer eenvoudig in gebruik, slaat ook adresgegevens en creditcardinformatie op, werkt op al je Apple-apparaten zonder dat je het hoeft in te stellen.

Apple lanceerde de eerste versie van zijn wachtwoordmanager voor macOS al in 1999 met macOS-versie 9. Voor Apple-gebruikers is Keychain wellicht de meest eenvoudige wachtwoordmanager om te gebruiken. Omdat deze als standaardapplicatie volledig geïntegreerd is in het macOS besturingssysteem, is de applicatie volledig gratis te gebruiken zonder dat installatie van ondersteunende software vereist is. Sindsdien is de applicatie ook uitgebreid naar alle iOS- en iPadOS-apparaten. Zo heb je maar één account nodig voor al je Apple-wachtwoorden. Je kan jouw Keychain-kluis raadplegen via je iCloud-account.

Wat Keychain bijzonder handig maakt is zijn 2FA-integratie. Hiermee kan je de kluis gebruiken als 2FA-authenticatie-app. Normaliter moet je daarvoor vertrouwen op apps als Authy, maar de Keychain-dienst heeft dit direct in zijn apps geïntegreerd. Zulke 2FA-codes kan je zelfs geheel automatisch laten invullen in apps en websites; het tijdperk dat je zulke codes handmatig mag kopiëren en plakken is dus voorbij.

Maar biedt Keychain wel de beveiliging die je van een wachtwoordmanager verwacht? Je kan je account beveiligen met tweestapverificatie, dat is alvast positief. Apple gebruikt bovendien het gekende AES-256-GCM-beveiligingsprotocol om je wachtwoordkluis te versleutelen. Net als bij andere wachtwoordmanagers is de beveiligingssleutel van deze kluis niet bekend. Zelfs als het bedrijf wordt gehackt en de kluizen worden gestolen, kan men die niet gewoon ontgrendelen.

De beveiligingssituatie is dus wel goed geregeld. Op het vlak van multiplatform-ondersteuning loopt Apple wel achter de feiten aan. De wachtwoordmanager werkt namelijk niet op Android, Linux of Windows. Geen probleem als je enkel Apple-apparatuur gebruikt, maar eens je naar een ander besturingssysteem schakelt moet je dus wel van deze wachtwoordkluis afstappen.



Redactionele beslissing: wellicht valt het op dat LastPass ontbreekt in de koopgids. Dat heeft te maken met de huidige situatie rond de wachtwoordmanager en hoe ze recent zijn omgegaan met een (groot) datalek. Vandaar dat het besluit is gevallen de wachtwoordkluis niet in deze gids mee te nemen.

Beveiligingkoopgidstipswachtwoordmanager

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen