iOS 18 is nu beschikbaar als publieke bèta, dit is er nieuw

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Voor wie niet kan wachten op de release van iOS 18 en iPadOS 18 in september, is er goed nieuws. Apples nieuwste besturingssystemen zijn nu beschikbaar als publieke bèta.

Iedereen met een ondersteunde iPhone of iPad kan deze bètaversie, iOS 18 Beta 3 genaamd, installeren. Eerder startte Apple al met het testen van zijn nieuwste software, zij het exclusief voor ontwikkelaars. Niet zonder reden: nieuwe iOS- en iPadOS-versies zijn in de begindagen vaak nog wat instabiel. Sommige functies werken niet en je moet vaak inleveren op accuduur en prestaties. Met de komst van de eerste publieke bèta van iOS 18 en iPadOS 18 heeft Apple zulke problemen al grotendeels kunnen tackelen.

Wat is er nieuw in iOS 18?

Tijdens WWDC in juni heeft Apple het gros van de nieuwe functies voor iOS 18 en iPadOS 18 al aangekondigd. De meest opvallende wijziging is wellicht het paneel met snelle instellingen, dat voortaan bestaat uit drie losse tabbladen. Het eerste tabblad, dat je nu ook al terugvindt in iOS 17, biedt de bekende instellingen voor verbindingen, helderheid en volume. Op termijn moeten daar ook snelle instellingen voor andere apps in terechtkomen.

Het startscherm van iOS 18 is eveneens flink aangepast. Je kan icoontjes en widgets voortaan plaatsen waar je maar wilt. Voor diezelfde icoontjes introduceert Apple ook themafuncties: het OS laat je de snelkoppelingen een bepaalde themakleur meegeven. Bovendien veranderen de icoontjes voortaan mee met het systeemthema: bij een donker thema zijn de snelkoppelingen zelf dus ook donker.

Verder laat Apple je vanaf iOS 18 en iPadOS 18 apps vergrendelen en verbergen. Enkel met je pincode, of Touch ID- of Face ID-scan kan je de apps dan nog ontgrendelen. Ten slotte komt de techgigant met twee nieuwe apps: een rekenmachine voor iPads en een Passwords-app. Die laatstgenoemde vervangt Apple’s Keychain in iCloud die fungeert als wachtwoordmanager.

Uitgelicht artikel Apple Intelligence Apple Intelligence: alle functies op een rij

iOS 18 publieke bèta installeren

Apple heeft maandag niet alleen de publieke bèta van iOS 18 en iPadOS 18 uitgebracht. Ook de publieke bèta van macOS Sequoia, watchOS 11 en tvOS 18 zijn sinds maandag beschikbaar.

Wil je een van die bètaversies installeren? Volg dan onderstaande stappen. Let er wel op dat de software soms instabiel kan zijn. Ook kan je batterijduur er alsnog onder lijden. Om die reden is het af te raden om de bètasoftware op de iPhone te installeren die je dagelijks gebruikt.

  1. Bezoek de Beta-website van Apple.
  2. Tik op “Sign in” om met je Apple ID in te loggen.
  3. Klik op “Enroll your devices” om in een bètakanaal te stappen.
  4. Selecteer iOS 18 of iPadOS 18 als het gewenste besturingssysteem (of een van de andere in de lijst).
  5. Navigeer op je iPhone naar het “Software-update”-tabblad en kies “iOS 18 Public Beta” (of een andere naam, afhankelijk van de gekozen bèta).

De bètaversie wordt nu voor je geïnstalleerd. Eens de bètafase is afgelopen, schakelt je iPhone of iPad automatisch naar de stabiele release.

appleios 18ipados 18mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen