Nieuws

iOS 18 krijgt resem upgrades in Bedieningspaneel, Foto’s, Mail en Berichten

ios 18
© Apple
Apple heeft maandagvond op zijn World Wide Developers Conference (WWDC) alle nieuwigheden in iOS 18 uit de doeken gedaan en dat zijn er heel wat. De focus ligt op personalisatie en organisatie.

iOS 18 introduceert uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, een volledig vernieuwde Foto’s-app, nieuwe manieren om je e-mails te organiseren en de mogelijkheid om berichten via een satellietverbinding te versturen. Zo kan je de gebruikersinterface meer dan ooit personaliseren doordat je apps en widgets nu overal op het beginscherm kan plaatsen: app-icoontjes moeten elkaar dus niet meer opvolgen, zoals voorheen. Zo kan je ze bijvoorbeeld afstemmen op je wallpaper of een vrijstaande rij maken met apps die je vindt samenhoren. Je kan icoontjes ook een bepaalde tint geven, zodat ze helemaal passen bij je achtergrond of voor een passend accent zorgen.

Je kan ook de knoppen op het toegangsscherm (zoals de snelkoppelingen naar je Zaklamp of Camera-app) aanpassen en meer regelaars in het bedieningspaneel kiezen. Het bedieningspaneel is herzien voor eenvoudigere toegang tot je favoriete regelaars, gegroepeerd op functie. Er zijn niet alleen nieuwe regelaars in te stellen, maar je kan ook naar beneden blijven swipen voor twee extra schermen, voor de bediening van je muziek of smarthome-bediening. Je kunt ook regelaars van derden toevoegen, zoals voor het ontgrendelen van je auto of het vastleggen van content voor sociale media.

Vernieuwde Foto’s-app  

Bij het openen van de fotobibliotheek gebruikt de Foto’s-app in iOS 18 automatisch een nieuwe weergave. Zo zijn er handige, nieuwe collecties om je favoriete foto’s en video’s snel terug te vinden. Je kan ze doorzoeken op locatie, thema of specifieke gebeurtenissen. De collecties zorgen ervoor dat je snel alle foto’s met een bepaald thema kan bekijken, zonder ze eerst in een album te plaatsen. Vastgezette collecties en een carrouselweergave van uitgelichte foto’s zorgen ervoor dat je favoriete mensen, dieren en plaatsen zo snel mogelijk naar boven komen bij een zoekopdracht.

Updates in Mail en Berichten

Later dit jaar krijgt Mail nieuwe mogelijkheden om je inbox te ordenen. Daarvoor zorgen enkele belangrijke categorieën waarin je berichten gesorteerd worden door machine learning. Onder ‘Primary’ vallen privémails en urgente berichten. ‘Transactions’ omvat facturen en andere betaalbewijzen, terwijl ‘Promotions’ je nieuwsbrieven, marketingmails en kortingsbonnen bundelt. Een nieuwe samenvattingsweergave toont alle relevante mails van een bepaald bedrijf en helpt er je het juiste bericht uitvissen.

De belangrijkste update voor de Berichten-app is het ontvangen en versturen van berichten per satelliet, wanneer er geen mobiel bereik of wifi is. Deze functie gebruikt dezelfde technologie als de noodoproepen via satelliet. Bij geen bereik verschijnt automatisch de optie om verbinding te maken met een satelliet in de Berichten-app, waardoor je berichten, emoji en tapbacks kunt versturen. Dit wordt weergegeven in het Dynamic Island en alle berichten via satelliet zijn end-to-end versleuteld.

Daarnaast kan je bericht inplannen om ze later versturen en met RCS-ondersteuning heb je meer mediamogelijkheden om te communiceren met niet-Apple apparaten. iMessage bevat nu nieuwe teksteffecten om je berichten op te smukken. Je kan tekst vet maken, onderstrepen, cursief zetten of doorhalen. Voor tapbacks kan je emoji of stickers kiezen en berichten plannen om later te versturen.

Safari en Passwords-app

Safari krijgt in iOS 18 een Highlights-functie en een vernieuwde Reader-weergave voor eenvoudigere toegang tot informatie op internet. Met machine learning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. De Reader-weergave biedt nu meer opties voor het lezen van artikelen zonder afleiding.

De nieuwe Passwords-app, gebaseerd op Apples Sleutelhanger, maakt het eenvoudiger om al je wachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en verificatiecodes op te slaan. De app wijst je ook op beveiligingsproblemen, zoals zwakke wachtwoorden of wachtwoorden die onderdeel zijn van een datalek.

iOS 18 focust ook op privacy, met nieuwe tools om te bepalen wie je apps kan zien, hoe gegevens van contactpersonen worden gedeeld en hoe je iPhone verbinding maakt met accessoires. Met vergrendelde en verborgen apps kun je bepaalde informatie uit het zicht houden en bepaal je zelf tot welke contactpersonen een app toegang heeft.

Apple Intelligence

Tot slot is er nog Apple Intelligence. Met de nieuwe schrijfhulp Writing Tools kan je overal in iOS 18 teksten herschrijven, controleren en samenvatten. Met Image Playground maak je eenvoudig afbeeldingen in verschillende stijlen en met Terugblikken in Foto’s kun je verhalen maken op basis van je foto’s en video’s. Siri moet dankzij Apple Intelligence krachtiger en persoonlijker worden. Volgens Apple worden alleen de nodige gegevens in de cloud verwerkt. Private Cloud Compute zorgt voor een nieuwe norm in privacy binnen AI. Verder is ChatGPT geïntegreerd in Siri en zitten de Writing Tools op alle Apple-platforms, waardoor je kunt profiteren van ChatGPT’s kennis en begrip zonder van app te wisselen of ingelogd te hoeven zijn op ChatGPT.

Je leest alles over Apple Intelligence in het gerelateerde bericht hieronder:

Uitgelicht artikel Apple Intelligence Dit is wat je allemaal mag verwachten van Apple Intelligence

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business