Nieuws

Windows 11 24H2 laat wat langer op zich wachten op meeste pc’s

Windows 11 24H2
© PixieMe / shutterstock.com
Wie een pc met Intel- of AMD-chip naar Windows 11 24H2 wil upgraden, zal nog even moeten wachten. Eind dit jaar is de update pas beschikbaar.

Windows 11-gebruikers wachten al geruime tijd op de volgende versie van het besturingssysteem, versie 24H2. Die grote update is al een tijdje beschikbaar op het Insider-kanaal en op een klein aantal pc’s, maar dat is het voorlopig ook.

Nieuwe ARM-chips

Windows biedt sinds een tijd niet alleen ‘gewone’ Windows-pc’s, maar ook ‘Copilot+-pc’s’. Dat zijn toestellen waarvan de chip niet alleen een CPU en een GPU bevat, maar ook een NPU. Die ‘Neural Processing Unit’ werd speciaal ontwikkeld om vlot AI-taken af te handelen, en kan dat dan ook veel sneller en energiezuiniger dan een GPU of CPU. Dat betekent ook meteen dat pc’s met die speciale chips toegang krijgen tot AI-functies die je op andere pc’s niet zal tegenkomen.

Die AI-functies maken deel uit van Windows 11 24H2, en zijn al beschikbaar op Copilot+-pc’s. Met andere woorden: een aantal toestellen hebben de meest recente Windows-versie al, maar dat zijn alleen recent uitgebrachte toestellen. Niet toevallig hebben die pc’s allemaal Qualcomm-chips erin zitten, die op een andere (ARM-)architectuur werken.

Later dit jaar

Pc’s met chips van Intel en AMD werken nog op een andere architectuur. Het lijkt erop dat de Windows-update voor die systemen nog niet helemaal klaar is. Microsoft geeft op een supportpagina namelijk mee dat “Windows 11 24H2 later dit jaar voor alle apparaten als feature-update beschikbaar komt”. Een precieze lanceringsdatum noemt Microsoft echter niet.

Of hier een bewuste strategie achter zit is maar de vraag. Voor Microsoft is het natuurlijk interessant om die nieuwe Copilot+-toestellen wat extra in de verf te zetten, onder meer door ze de update wat vroeger te serveren. Niet dat zo’n onderscheid wegvalt als de 24H2 op alle toestellen arriveert: Copilot+-pc’s zullen toegang krijgen tot exclusieve AI-functies zoals Recall, Cocreator en Studio Effects. Wijzigingen die je wel op elk toestel zal zien, zijn onder meer het sudo-commando in Windows en een nieuwe Copilot-app.

amdCopilot+-pcintelmicrosoftqualcommupdatewindows 11Windows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen