Europees Hof: TikTok wel degelijk groot genoeg voor DMA-regels

TikTok
© Unsplash
Het Europees Hof van Justitie heeft bevestigd dat TikTok aangemerkt mag worden als DMA-poortwachter. ByteDance ging eerder in beroep tegen dit besluit van de Europese Commissie.

TikToks moederbedrijf ByteDance tekende in november beroep aan tegen de beslissing van de Europese Commissie om TikTok aan te merken als ‘poortwachter’ onder de DMA-regels. Platformen met zo’n status hebben volgens de EU een grote invloed op de markt waarin ze opereren en moeten hun platform zodoende openstellen voor derden. Dit gebeurde eerder al met WhatsApp, dat je gesprekken laat starten met gebruikers van andere chatdiensten. TikTok zal weldra ook aan de DMA moeten voldoen, nu het Europees Hof van Justitie zich erover heeft uitgelaten.

TikTok is snel gegroeid

Het Hof gaat niet mee in de redenering van ByteDance dat TikTok vele malen kleiner is dan andere poortwachters zoals Facebook. Ook verdient het bedrijf naar eigen zeggen maar ‘weinig’ aan Europese gebruikers. Hierdoor is de invloed van TikTok op de markt volgens ByteDance heel wat anders dan die van concurrenten als Meta’s Facebook.

Uit het oordeel van het Europees Hof blijkt dat de rechters zich afvragen of TikTok inderdaad zo weinig verdient aan Europese gebruikers. In China weet het platform immers wel behoorlijk wat geld te verdienen aan zijn gebruikers. De claim dat het platform relatief klein is, wordt eveneens door het Hof van de hand gewezen. TikTok mag dan wel kleiner zijn dan Facebook, het is al wel half zo groot als Facebook en Instagram. Bovendien is TikTok geen echte ‘uitdager’ meer: het platform maakt inmiddels net zo goed deel uit van de gevestigde orde.

Poortwachter-status

Het oordeel van het Europees Hof bevestigt het oordeel van de Europese Commissie over de poortwachter-status van TikTok. ByteDance kan nog wel in beroep gaan tegen het oordeel van het Hof. Intussen moet het bedrijf al wel voldoen aan de regels die de EU stelt aan poortwachters. Volgens ByteDance is dat al het geval op zijn socialemediaplatform.

ontspanningsociale mediatiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen