Nieuws

WhatsApp licht tipje van de sluier over werking met andere berichtenapps

WhatsApp
© Unsplash / WhatsApp
Vanaf maart 2024 moet WhatsApp kunnen samenwerken met andere berichtendiensten. Stilaan wordt duidelijk hoe dat zal gaan.

Europese regelgeving zoals de DMA en DSA moet ervoor zorgen dat er meer concurrentie gevoerd kan worden op het digitale vlak. Om concurrentie tussen berichtendiensten mogelijk te maken, besliste de EU dat de allergrootsten zich zouden moeten openstellen voor andere diensten. Met andere woorden: Facebook Messenger en WhatsApp, de vaakst gebruikte berichtendiensten, moeten kunnen communiceren met apps als Telegram, Signal, Google Messages en iMessage.

Meta heeft tot maart 2024 om die communicatie mogelijk te maken. De tijd begint dus te dringen en stilaan is er actie vereist. In een interview met Wired lichtte Dick Brouwer, ontwikkelingsdirecteur bij WhatsApp, al toe hoe die compatibiliteit eruit zal zien. De topman zegt dat WhatsApp in eerste instantie zal toestaan om bestanden, tekst, video’s en stemberichten te delen en ontvangen. Om van die functies gebruik te maken, zul je binnenkort dus een app naar keuze kunnen openen.

Beveiliging als heikel punt

Het enige probleem dat daarbij komt kijken is de veiligheid. De beveiliging van WhatsApp staat wel op punt, maar dat moet voor externe diensten ook het geval zijn. Vooral de manier waarop berichten versleuteld worden bezorgt het bedrijf kopzorgen: als twee apps niet dezelfde sleutel gebruiken, zullen de berichten onleesbaar zijn.

Daarom vraagt WhatsApp aan andere aanbieders van berichtendiensten om het Signal Protocol te gebruiken. Dit protocol wordt gebruikt om in de gelijknamige Signal-app berichten te versleutelen. Meta laat de deur open voor andere berichtenprotocollen, maar niet zomaar. Aanbieders van berichtendiensten moeten eerst kunnen aantonen dat ze veilig genoeg zijn. Pas dan zal Meta berichtverkeer tussen WhatsApp en de alternatieve berichtenapp toestaan.

Maart 2024

Op die manier zoeken ze bij WhatsApp een gulden middenweg tussen beveiliging en openheid. Meer details zijn echter niet bekend. Wel is geweten dat de plannen voor WhatsApp volgende maand meer concreet worden voorgesteld.

Het bedrijf zal wel moeten: in maart moet het al mogelijk zijn om berichten te sturen tussen verschillende diensten. Wel kan het zijn dat het iets langer duurt vooraleer je de update die daarvoor nodig is op je telefoon ziet verschijnen. Hoe dan ook: binnen afzienbare tijd plannen ze bij WhatsApp flinke veranderingen die ervoor zullen zorgen dat je de app op een heel andere manier gaat gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business