Nieuws

Meta waagt zich niet aan complexere AI-modellen in EU

Meta
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
Meta heeft besloten om zijn geavanceerde, multimodale AI-model (net als toekomstige versies ervan) niet aan te bieden in de Europese Unie. Het socialemediabedrijf wil zich geen rechtszaken op de hals halen.

Volgens Axios hekelt Meta het gebrek aan duidelijkheid bij de Europese regulatoren, waardoor het quasi onmogelijk zou zijn om het multimodale AI-model (met zekerheid) conform op de markt te brengen. De modellen in kwestie kunnen niet alleen tekst verwerken, maar ook audio en beelden. Ze zijn ontworpen om de AI-mogelijkheden van de Metaplatformen te vergroten en ter ondersteuning van de slimme brillen van Ray-Ban. “We zullen de komende maanden een multimodaal Llama-model lanceren, maar niet in de EU”, zegt Meta aan Axios. “De reden is de onvoorspelbaarheid van de regelgeving bij de Europese wetgevers”, klinkt het.

De beslissing van Meta doet denken aan die van Apple, dat zijn Apple Intelligence voorlopig ook niet in Europa uitbrengt, door zorgen over de regulering. Volgens EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager was Apples beslissing “een open bekentenis van het feit dat het daarmee de competitie uitschakelt in een markt waar ze al een sterke grip hebben”. Als ook Meta zijn geavanceerde AI niet op de Europese markt brengt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben: andere bedrijven die er hun producten mee kunnen uitbouwen, zullen hun AI-diensten ook niet kunnen aanbieden in Europa. Meta liet nog weten aan Axios dat het nog steeds van plan is om zijn taalmodel Llama 3 uit te brengen in de Europese Unie. Dat model beperkt zich tot tekst.

GDPR te streng?

Het moederbedrijf van Facebook uit al langer zijn zorgen over het lanceren van AI-features op de Europese markt. Door de GDPR-wetgeving lijkt het aartsmoeilijk om AI-modellen legaal te laten trainen op gegevens van Europese gebruikers. In mei had Meta nog aangekondigd dat het van plan was om publieke posts op Facebook en Instagram te gebruiken voor AI-training. Maar daar staken de privacywaakhonden van de EU alsnog een stokje voor.  Meta verdedigde die optie door te stellen dat trainen op die data nodig zou zijn om een beeld te krijgen van de lokale cultuur en trending topics op sociale media.

Meta lijkt wel van plan om zijn multimodale modellen te lanceren in het Verenigd Koninkrijk, dat nochtans gelijkaardige databeschermingswetten heeft als de Europese Unie. Volgens Meta doet de EU er langer over dan andere regio’s om bestaande wetten te interpreteren in functie van nieuwe technologie.

Uitgelicht artikel facebook op iphone Apple wil niet samenwerken met Meta voor AI
artificiële intelligentiemeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen