Nieuws

Apple wil niet samenwerken met Meta voor AI

facebook op iphone
© panida wijitpanya / iStock
Ondanks de geruchten wil Apple niet samenwerken met Meta voor AI, en dat heeft alles met privacy te maken.

Een van de meest spraakmakende eigenschappen van Apple Intelligence, is de manier waarop chatbot ChatGPT mee in het systeem verwerkt zit. Lang werd bericht dat Apple ook met andere aanbieders, waaronder Google, in gesprek was. De Wall Street Journal kopte gisteren dat er ook gesprekken met Facebook-moeder Meta liepen. De bedoeling daarvan was om Meta AI ook naar iPhones te halen. Apple-expert Mark Gurman weerlegt dat nu.

Privacybeleid niet goed genoeg

Apple heeft inderdaad gesprekken gevoerd met Meta, over de mogelijkheden om hun AI-model in iOS 18 te integreren. Volgens Bloomberg vonden die gesprekken plaats in maart, toen Apple ook gesprekken opstartte met OpenAI en Google. De gesprekken met Meta zouden echter van korte duur geweest zijn: vrij snel werd het idee om met Meta AI te werken in de koelkast gezet. Volgens Gurman is het privacybeleid van Meta hier de grote boosdoener: privacyzorgen maakten dat Meta AI niet welkom was op iPhones, en dat lijkt ook in de toekomst zo te blijven.

Voor Apple zou de integratie van Meta AI sowieso een vreemd gegeven zijn: vanuit Cupertino klonk al meermaals kritiek op het privacybeleid van Apple. Ergens is het dan ook logisch dat Apple de samenwerking liever weigert.

Andere AI-tools blijven welkom

Dat wil echter niet zeggen dat iOS 18 geen andere AI-tools omarmt. Gesprekken met Google waren wel succesvol, bijvoorbeeld. Op termijn zou de Gemini-chatbot daardoor ook toegankelijk zijn vanuit iOS. Apple lijkt vrij strenge voorwaarden te stellen aan AI-tools, vooral op vlak van privacy. De kans bestaat dat Apple in de toekomst ook andere AI-modellen goedkeurt voor gebruik in iOS 18, al is dat natuurlijk geen zekerheid.

Of ze bij Meta wakker liggen van de weigering? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Meta AI loopt de integratie op miljoenen toestellen mis, maar is op meeste van die toestellen wel gewoon aanwezig. Bij Meta maken ze er namelijk werk van om de AI-bot in alle apps te steken: Instagram, WhatsApp, Facebook en Messenger krijgen allemaal toegang tot Meta AI. Zodoende zullen meeste gebruikers alsnog in contact komen met het AI-systeem van Meta.

AI in Europa

Achter de vraag wanneer dat in Europa kan, zal echter nog enige tijd een vraagteken blijven staan. Het is onduidelijk wanneer de AI-tool van Meta hier gelanceerd wordt. Apple verschafte al meer duidelijkheid: hun Intelligence komt voorlopig niet naar Europa, omdat het bedrijf geen zin heeft om alles in orde te krijgen om met de DMA-wetgeving overeen te stemmen.

Uitgelicht artikel Google Gemini, OpenAI ChatGPT en Microsoft Copilot app icoontjes Europa hinkt achterop met AI-functies en dit is waarom
aiappleApple IntelligenceChatGPTmetaprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals