Orange sluit eerste jaarhelft af met fors meer abonnees

Orange België
Orange zag het aantal mobiele postpaidklanten in de eerste jaarhelft met 4,5 procent toenemen. De toename van kabelklanten bedroeg eenzelfde 4,5 procent. Toch blijft er onder de streep geen winst over.

Orange overschreed in de eerste jaarhelft de mijlpaal van 1 miljoen breedbandklanten, wat vooral te danken is aan de integratie van het Waalse VOO. Tegelijkertijd zag het in de eerste twee kwartalen ook 18.000 nieuwe klanten toetreden tot het Orange-breedbandnetwerk. Het aantal mobiele postpaidklanten steeg met ongeveer 74.000. Orange wijt die toestroom onder andere aan de “competitieve positionering” van zijn merkenportefeuille. Bovendien sleepte de telecomprovider een dienstverleningscontract van de Vlaamse Overheid in de wacht; de abonnementen daarvan worden nu geleidelijk geactiveerd.

Prognose boekjaar 2024

Onder de streep ziet de telecomprovider zijn omzet met 2,5 procent stijgen tot 977,6 miljoen euro. De EBITDAaL, de bedrijfswinst voor afschrijvingen en leasekosten, steeg zelfs met 13,9 procent tot 252,9 miljoen euro. Over heel 2024 verwacht Orange dat de EBITDAaL uitkomt op 535 miljoen euro – een stijging van de 515 miljoen euro in eerdere prognoses.

Dat de bedrijfswinst is gestegen, betekent overigens nog niet dat Orange Belgium er nettowinst aan overhoudt. Na afschrijvingen en leasekosten blijft er nog 40 miljoen euro operationele winst over. Dat bedrag wordt echter volledig opgeslokt door de lasten van de leningen, die op 57 miljoen euro uitkomen. Hierdoor blijft er een nettoverlies over van 17,7 miljoen euro. De schuld van Orange is intussen wel wat teruggelopen tot 1,907 miljard euro.

Dat Orange nog altijd zo’n grote schuldenlast heeft, is te wijten aan de overname van VOO. De Waalse telecomprovider werd in 2023 overgenomen voor 1,8 miljard euro.

Concurrentie van Digi

Over de impact van Digi’s intrede op de Belgische telecommarkt doet Orange-topman Xavier Pichon geen uitspraken. De CEO zegt enkel dat de “markt blijft evolueren” en dat de provider zich “flexibel opstelt om zo snel mogelijk te reageren”.

Digi opent ergens deze zomer de aanval op de Belgische telecommarkt. De provider zegt zijn telecomabonnementen tegen ongekend lage prijzen te willen aanbieden. Hoeveel zielen Digi direct kan winnen van de gevestigde orde, zal de tijd moeten uitwijzen.

digiorangetelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen