Digi

Het Roemeense Digi verraste vriend en vijand bij de 5G-spectrumveiling afgelopen zomer. Digi wist voldoende spectrum te bemachtigen voor een nationaal netwerk, en zet dit vanaf 2024 in.


Althans, dat is de verwachting op dit moment. Valentin Popoviciu, topman bij het Romeense Digi, laat in een gesprek met De Tijd weten de lancering niet te willen overhaasten. Het bedrijf zegt aan een aanbod van zowel mobiele- als vaste telecomabonnementen te werken. Voor de mobiele (5G) netwerken wist Digi de voorbije zomer alvast het benodigde mobiele spectrum te vergaren. Hiervoor werd samengewerkt met het Belgische Citymesh, dat een gevestigde orde is in de B2B-telecommarkt.

Waar Citymesh zich op de zakelijke markt richt, opent Digi de aanval op ‘telecomgrootmachten’ in de Belgische consumentenmarkt: Proximus, Orange en Telenet. Daarbij is het niet van plan door het leven te gaan als underdog maar wil het juist de gevestigde orde uitdagen. Naar eigen zeggen is de provider hiervoor van plan als prijsbreker te fungeren. Hoe de prijsstructuur er exact uit zou komen te zien, laat Popoviciu in het midden.

Joint-venture met Citymesh

Digi staat ondertussen dus in de startblokken om het nationaal dekkend netwerk aan te leggen. Hiervoor werd de joint-venture Insky opgericht in samenwerking met Citymesh. Volgens Digi overziet Insky als joint-venture de infrastructuurwerken voor de aanleg van het mobiele netwerk. Met een netwerk in eigen beheer kan Digi de kosten van de aanleg en het onderhoud ook lager doen uitvallen dan bij de uitbesteding van zulke taken, dat stelt Citymesh-CEO Mitch de Geest.


Intussen is nog wel de vraag hoe de Roemeese telecomgigant van plan is om te gaan met zijn aanbod van vaste telecomproducten. Het aanleggen van de benodigde glasvezelinfrastructuur kan flink wat tijd in beslag nemen, zelfs voordat de werken van start gaan; denk daarbij aan de benodigde vergunningen en de aanleg tot in woningen. Ook zou Digi gebruik kunnen maken van bestaande glasvezelinfrastructuur van partijen als Proximus. Daartegenover staat wel dat de exploitatiekosten flink hoger liggen.

Welke route Digi voorziet is nog niet duidelijk. Ook is het nog onbekend welk aanbod Digi wil voeren bij de uitrol van zijn netwerk. Kiest het er net als budgetprovider Mobile Vikings voor om geen tv aan zijn pakketten toe te voegen, of lanceert het volwaardige alternatieven voor de vaste thuispakketten van Proximus, Orange en Telenet? Vermoedelijk horen we daar pas tegen de lancering later volgend jaar of in 2024 meer over.