telecom vierde operator
Image: iStock

De intrede van een vierde operator in de Belgische telecommarkt wordt steeds concreter. Maar wie is die vierde speler?


Nadat het BIPT een week geleden bekend maakte dat er nog vijf kandidaten in de running zijn om een 5G-licentie te bemachtigen, voegt de telecomwaakhond daar vandaag met een nieuw persbericht aan toe dat één van de twee potentiële nieuwkomers een optie gekocht heeft op het spectrum. De mysterieuze vierde operator betaalde maar liefst 83,34 miljoen euro om een pakket spectrumbanden, van 2G tot 5G, te reserveren tot aan de veiling.

De optie biedt nog geen volledige garantie, maar volgens het BIPT kan een vierde mobiele operator hiermee wel ‘met een toereikend spectrumpakket de Belgische markt betreden’. Ook de huidige telecomoperatoren namen al zo’n optie op hun deel van het spectrum voor 73 miljoen euro. Dat deden ze voornamelijk om de continuïteit van hun diensten te kunnen verzekeren tijdens het veilingproces.

Wie is de vierde operator?

De kans dat we na de 5G-veiiling dus een vierde speler krijgen in de Belgische telecomsector stijgt met de dag, maar wie is die vierde speler? Het BIPT wil namelijk nog geen namen bekend maken van de kandidaten. Dat Proximus, Telenet en Orange in de running zijn spreekt voor zich, maar over de twee andere kandidaten wordt nu volop gespeculeerd. Een naam die vaak naar voren komt in de Belgische media is het West-Vlaamse bedrijf Citymesh.


Het telecombedrijf, dat zich tot heden altijd specialiseerde in B2B-telecomdiensten, maakte in mei 2021 zijn ambities bekend om de consumentenmarkt te betreden. “Het is nu of nooit”, zei CEO Mitch De Geest toen we hem over die plannen spraken. Maar De Geest wilt nu nog niet bevestigen of zijn bedrijf inderdaad de optie genomen heeft. Als vijfde kandidaat wordt NRB uit Luik genoemd.

Telecomgeschiedenis

Het moge duidelijk zijn dat de 5G-veiling later dit jaar een significant moment zal zijn voor de Belgische telecomsector. Die wordt al jarenlang gedomineerd door het duopolie Proximus-Telenet, met Orange als derde hond die het been probeert te stelen. De ‘grote drie’ zijn niet zo verwelkomend voor extra concurrentie die de prijzen, waarover BIPT zelf zegt dat die veel te hoog zijn, naar beneden kan drukken. Na de veiling liggen de verhoudingen weer vast voor de komende twintig jaar en zal het nagenoeg onmogelijk zijn voor nieuwe spelers om de markt te betreden. Het lijkt dus inderdaad nu of nooit te zijn voor een vierde operator, wie dat ook moge zijn.


Gerelateerde artikelen

Komt er een vierde Belgische telecomspeler?

De plannen om een vierde telecomspeler toe te laten tot het 5G-spectrum staan weer op de helling. Een studie moet uitsluitsel geven.
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.