Google wil Ray-Ban-brillen ontwikkelen met Gemini AI

ray-ban stories
© Ray-Ban/Meta
Google werkt naar verluidt samen met Ray-Ban-fabrikant EssilorLuxottica aan de ontwikkeling van slimme brillen met Gemini. Eerder werkte EssilorLuxottica al samen met Meta.

Meta lanceerde in 2021 zijn eerste Ray-Ban Smart Glasses. Sinds 2023 kun je de brillen van de Amerikaanse socialemediagigant ook in België aanschaffen. Met de bril kun je foto’s en video’s maken, die je direct via Meta’s sociale media kunt delen. Via de ingebouwde speaker kun je verder muziek luisteren en is het ook mogelijk om telefoongesprekken te voeren. Het lijkt er nu op dat Google zo’n slimme Ray-Ban-lijn ook wel ziet zitten. Althans, het bedrijf wil geen eigen Google-brillenlijn ontwikkelen, maar wil daarentegen zijn Gemini AI-systeem beschikbaar stellen aan EssilorLuxottica.

Google AI op slimme brillen

EssilorLuxottica mag zodoende onder licentie brillen met Google’s Gemini uitbrengen, meldt The Verge. Details over de mogelijkheden die de AI moet bieden in de slimme brillen, zijn er nog niet. Bovendien bevinden de gesprekken zich volgens de publicatie nog in een vroeg stadium. Het is dus allerminst zeker dat er slimme brillen van EssilorLuxottica komen die op AI van Google draaien.

Of EssilorLuxottica een samenwerking met Google ziet zitten, is ook maar de vraag. Niettemin omdat de brillenfabrikant nauw samenwerkt met Meta. De socialemediagigant is naar verluidt zelfs van plan een belang van 5 procent te nemen in het brillenmerk. Bronnen zeggen tegenover The Verge alvast dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de Franse brillenfabrikant Meta opzijschuift en verdergaat met Google.

Nieuwe Google Glasses

Het is overigens niet de eerste keer dat Google samenwerkt met de Frans-Italiaanse fabrikant. Voordat Essilor en Luxottica verdergingen als één bedrijf, werkte Luxottica samen met Google aan de Google Glass. Hoewel de slimme brillen van de zoekgigant nooit een groots succes zijn geworden, kan dat deze keer mogelijk anders uitpakken. Door met EssilorLuxottica op te trekken, krijgt de AI-maker namelijk toegang tot de monturen van merken als Ray-Ban en Oakley. Hierdoor zou een nieuwe slimme bril van Google er een stuk moderner uitzien.

Nog los van de gesprekken met EssilorLuxottica, lijkt Google zijn eigen AR-bril te ontwikkelen. Daarvan toonde het in mei een eerste variant met een ingebouwde digitale assistent.

aigeminigooglemetaray-ban

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen