Nieuws

iPhone SE 4 krijgt oledscherm, maar wordt wel iets duurder

iPhone SE
© Unsplash / Noah Silliman
Apple brengt binnenkort een nieuwe, budgetvriendelijke iPhone SE uit. De eerste details raken stilaan bekend.

Als het over aankomende smartphones van Apple gaat, is de iPhone 17-reeks meestal waar het over gaat. Af en toe brengt Apple ook een budgetvriendelijker model op de markt in de SE-reeks. Dat zou het binnenkort voor de vierde keer gaan doen, en daarvoor heeft het enkele verbeteringen in petto voor het budgetmodel.

Oledscherm en andere verbeteringen

Het gaat om informatie die eerste gedeeld werd via Weibo, een Chinees sociaal medium. Ice Universe doet daar uit de doeken dat de volgende iPhone SE 4 een beter en groter scherm krijgt. De huidige SE is 4,7 inches groot, terwijl het scherm op de volgende SE maar liefst 6,06 inches groot zal zijn. Behalve de grootte van het scherm, verandert ook de beeldtechniek die Apple gebruikt: de SE 4 zou het eerste budgetmodel zijn dat van Apple een oledscherm krijgt.

Daar blijven de verbeteringen echter niet bij. Vandaag ontgrendel je een iPhone SE nog met Touch ID of met een pincode, maar ook dat gaat op de schop. De drukknop op die modellen zal verdwijnen, waardoor het toestel eruit zal zien als de iPhone 16. Om het toestel te ontgrendelen, zal je dan ook Face ID kunnen gebruiken. Ergens is dat logisch: Apple maakt de onderdelen die nodig zijn voor een Touch ID-sensor al een tijdje niet meer.

Ook onderhuids krijgt de iPhone SE 4 enkele verbeteringen mee. Het toestel krijgt een upgrade wat betreft het RAM-geheugen. Binnenkort zit er 8 GB van het snellere LPDDR5-geheugen in het toestel, samen met een A18-chip. Dat moet de prestaties gelijktrekken met die van de iPhone 16. Daarnaast zal die nieuwe iPhone SE ook een usb-c-aansluiting krijgen: dat is namelijk verplicht voor alle nieuwe smartphones die binnen de EU verkocht worden.

Lijkt op iPhone 16

Met andere woorden: het nieuwe toestel zal heel sterk op de iPhone 16 moeten lijken. Wel is er nog enige onduidelijkheid over de achterkant van het scherm: de iPhone 16 heeft twee camera’s, en het is onduidelijk of de iPhone SE 4 die ook alletwee krijgt. Een aantal dagen geleden werd nog bericht dat het chassis voor de achterkant identiek zal zijn, maar Ice Universe beweert dat de SE 4 slechts één 48MP-camera zal krijgen.

De huidige SE dateert van maart 2022. Het lijkt erop dat het volgende toestel die lanceringsdatum volgt, en ergens tussen maart en mei 2025 verschijnt. Wel wordt het nieuwe toestel iets duurder: het nieuwe toestel zou tussen de 499 en 549 dollar gaan kosten. Wat het in euro’s moet kosten is nog niet zeker, maar de SE 3 werd gelanceerd aan een dollarprijs van $429. Dat maakt duidelijk dat niet alleen de capaciteiten van het budgetmodel omhoog gaan, maar ook de prijs.  

iphone seiPhone SE 4mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen