Nieuws

Apple lijkt volledig van Touch ID af te stappen

Touch ID iphone
© iStock / Chayantorn
Apple zou de productie van chips voor Touch ID stopgezet hebben. De kans is groot dat Face ID op alle toestellen de norm wordt.

Volgens de geruchten werkt Apple opnieuw aan een budget-iPhone. Die iPhone SE 4, zoals het toestel wellicht zal gaan heten, zou het design van de iPhone 14 krijgen. Indien de geruchten kloppen, zou de Apple SE 3 de laatste Apple-telefoon zijn met een fysieke knop aan de voorkant. Op de iPhone 14 ontbreekt die knop namelijk, net zoals op meeste tablets die het merk nog verkoopt. Enkel de iPad van de 9de generatie biedt nog zo’n fysieke knop.

Het einde van Touch ID?

Die knop dient niet alleen om naar het thuisscherm te navigeren, maar ook om de telefoon of tablet te ontgrendelen. Apple integreert zijn vingerafdrukscanner namelijk in die knop. Nu de fysieke toets verdwijnt, wordt ook de toekomst van Apples Touch ID een pak minder zeker. Het zou goed kunnen dat Apple volledig van Touch ID afstapt.

Dat is de analyse van Weibo-gebruiker “Chipexpert voor mobiele telefoons”. Om Touch ID mogelijk te maken, voorziet Apple zijn toestellen van een speciale chip. Die chip werd, volgens de Weibo-gebruiker, onlangs uit de productie gehaald. Wellicht gebruikt Apple de stock om iPads van de negende generatie nog een tijdje van Touch ID-sensoren te voorzien, maar verdwijnt de vingerafdrukscanner daarna compleet. Nieuwe Apple-telefoons met Touch ID moet je dus niet meer verwachten.

Of toch? Een tijdje geleden raakte bekend dat Apple patenten indiende om bepaalde sensoren onder het scherm te plaatsen. Het zou dan niet alleen om de TrueDepth Camera gaan, die een inlogmethode als Face ID mogelijk maakt, maar ook om de Touch ID-sensor. Aangezien heel wat Android-telefoons een vingerafdrukscanner onder het scherm plaatsen, lijkt dat niet onmogelijk. De vraag is natuurlijk of Apple zowel Touch ID als Face ID zal aanbieden op zijn apparaten. Op iPhones die Face ID ondersteunen, biedt Apple die mogelijkheid vandaag ook niet. Werkt Face ID even niet mee? Dan ben je aangewezen op de pincode die je instelde.

Face ID is even veilig

Of dat voor toekomstige iPhones zo zal zijn, hangt er vanaf of de “Chipexpert voor mobiele telefoons” op Weibo gelijk heeft. Apple lijkt in ieder geval al langer een voorkeur te hebben voor Face ID. Dankzij de TrueDepth Camera is de technologie bovendien even veilig als een vingerafdruk. Dat kan wel eens verschillen voor gezichtsherkenning bij andere merken, die je dikwijls om de tuin kan leiden met een foto. Dat is ook meteen de reden dat Apple-gebruikers ook gezichtsherkenning kunnen gebruiken om bijvoorbeeld overschrijvingen te ondertekenen.

Uitgelicht artikel gezichtsherkenning Gezichtsherkenning op smartphones nog vaak te misleiden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business